Nygren Victoria, Norsjö

Beskrivning:Se Skellefteå museums personarkiv SM 1109 Viktoria Nygren. Som innehåller, dagboksblad, kort, telegram och allmän korrespondens, dikter, politiska- och andra artiklar m.m.

1885-1965. Född i Norrby, Norsjö kommun. Bodde hela sitt liv i Norsjö.
Lärarinna, målarinna och även diktare.

Viktoria Nygren var autodidakt och tillhörde den grupp konstnärer som kallas för naivister. Hon målade länge i avskildhet.
Hela Victoria Nygrens konstnärskap är sammanvävt med en intensiv religiös känsla. Hon gav bild åt sina egna drömmar och visioner, ofta med Uppenbarelseboken i Bibeln som källa.

Yngste broder Bertil Nygren var även han lärare och ortnamnsupptecknare.

Titel:Lärarinna, konstnärinna

Levnadsperiod:1885 – 1965

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem kommun:Norsjö

Hem socken:Norsjö

Hem ort:Norsjö

Verksamhet / yrke:Lärarinna och konstnärinna

Övriga anmärkningar:Wikipeia
Victoria Nygren föddes och växte upp i byn Norrby i Norsjö, där hennes föräldrar ägde en gård med jordbruk. Fadern var hemmansägare och lekmannapredikant. Hon var äldst av åtta syskon[1], däribland yngste brodern Bertil Nygren, lärare och medarbetare vid Dialekt- och folkminnesarkivet i Uppsala.[2]
Under hela sin tid som lärare hade Victoria Nygren teckning som hobby och hon umgicks flitigt med norsjökonstnärerna Hildur Halleborg Nordwall och Mauritz Lindqvist. Hon bodde hela sitt liv i Norsjö och gifte sig aldrig. Hon arbetade som småskollärare fram till 1935, då hon slutade på grund av sjukdom.[3] Delar av interiören från hennes lilla stuga i Norrby är i det närmaste autentiskt återskapade i Fannygården på Norsjöbygdens hembygdsmuseum i Norsjö.[4]

Suzanne Steneberg konstantikvarie Västerbottens museum 2015 ur Norran

Victoria var en väldigt stark kvinna som verkligen gjorde det hon ville. Hennes pappa, som hon högaktade, ansåg att det uslaste en kvinna kunde göra var att måla men ändå blev hon konstnär, säger Suzanne Steneberg.
Victoria Nygren var autodidakt och utvecklade sitt sätt att måla genom att studera och umgås med andra konstnärer.
– Hon hade en fantastisk bredd på sin konst. Om man ser hennes religiösa tavlor, som hon blev mest uppskattad för, och jämför dessa med hennes naturbilder och stilleben är det ibland svårt att förstå att tavlorna är gjorda av samma konstnär. Hon var också en fantastiskt skicklig kolorist, säger Suzanne Steneberg.
1944 gav Victoria Nygren sin debutställning på just Västerbottens museum och mottagandet blev enormt. Hennes konst omskrevs i tidningar över hela Sverige och journalister från bland annat Stockholm reste till Umeå för att se tavlorna. Snabbt blev hon en av de främsta inom sin riktning och när hon gick bort elva år senare efterlämnade hon hundratals verk.
– Förutom att vara det här lite udda och säregna naturbarnet som det finns många berättelser kring var Victoria Nygren en fängslande person som gjorde fascinerande konst. Hennes tavlor har så många lager och dimensioner att man alltid upptäcker något nytt, oavsett hur länge de studeras, säger Suzanne Steneberg.

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag“Nygren Victoria, Norsjö”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 03 juli 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-7859/

Kommentarer om “Nygren Victoria, Norsjö

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!