Dyhr Augusta

Beskrivning:Augusta Dyhr, som i Finland skrev sitt namn Dühr, ägnade sig åt lärarinnans kall. 22 år gammal var hon guvernant hos doct. Pehr Rissler på Frösön i Jämtland. År 1858 flyttade hon över till Finland och var guvernant hos greve Johan Peter von Suchtelen, Sippola, major Jegerschjöld på Sjölax fideikommiss, major Schulman på Lautsia, lagman Emil Blåfield på Lotila gård m. fl. familjer. Svensk undersåte var hon till år 1862. Hösten 1877 flyttade hon till Åbo och emottog där en större 4-klassig förberedande skola, den s.k. Dürhska skolan, som hade det bästa anseende. Denna innehade hon till år 1897, då den övertogs av fröken Sigrid Carpelan.
Som pedagog var Augusta Dühr en utpräglad disciplinmänniska. “Man hade ingen lust att göra något fuffens för henne”, skriver en elev. “Ja, man vågade ej ens snyta sig under hennes lektioner.” Hennes personliga inflytande på eleverna var mycket stort och deras vänskap och tillgivenhet för henne var så stark, att många elever ännu som 70-åringar med stor värme tala om sin avhållna lärarinna. En av dem, pastor Paul Danielson, Åbo, skriver i ett brev d. 23/4 1938: “Hon var en högrest dam med grått, klippt hår, som föll ned i lockar. Av allt att döma hade hon i sin ungdom sett mycket bra ut. På ringfingret bar hon en förlovningsring och ryktet visste förtälja, att hennes fästman dött och att hon sedan dess burit ringen i fråga.”
”Till sin livsåskådning var Augusta Dühr utpräglat religiös och torde ha hyst ett livligt intresse för metodismen och härvarande metodistförsamling. Till Augusta Dührs egenheter hörde, att hohn var ytterst givmild. Hon kunde över huvud taget ej behålla något för egen del, vilket gjorde, att hon ofta hade det rätt knappt.
En annan elev, fil. mag. Valter von Konow skriver om henne följande. ”Jag minnes särskilt en sida hos henne, huru ytterst omständligt ’Tante Augusta’ beskrev en sak. Hon var så helt och hållet den rutinerade lärarinnan, att det kändes var gång hon talade som om hon givit en lektion. Men hon blev ej långtrådig, utan ganska intressant; hon berättade utmärkt bra, men kanske för detaljerat. Annars var ju ‘Tante Augusta’ älskvärdheten själv, en sällsynt god och finkänslig person, mycket avhållen av alla som hon kom i beröring med. Jag hade förmånen att få umgås med henne här i Åbo under de sista åren hon levde. Jag besökte henne då och då på ‘Hemmet’ (de gamlas hem i Åbo) och var även med på begravningen som bärare…”
Som språkkunnig gav Augusta Dühr på sin ålderdom privatlektioner i olika språk, främst finska, tyska och engelska. Hennes kunskaper kunde kanske icke betraktas som alldeles utmärkta, men hon var en synnerligen flitig, välvillig och omtänksam lärarinna. På alla, som kommo i beröring med henne, gjorde hennes gedigna, helgjutna personlighet ett djupt och bestående intryck.
Augusta Dühr dog i Åbo den 21/10 1916. År 1935 avtäcktes på begravningsplatsen i Åbo en vård till Augusta Dührs minne, rest av hennes forna elever.

Typ av person:Fysisk person

Titel:Lärarinna

Levnadsperiod:1835 – 1916

Alternativt Namn 1:Dühr

Verksamhet / yrke:Lärarinna

Övriga anmärkningar:Gamla Socknebor sid 34.

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag“Dyhr Augusta”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 27 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-8490/

Kommentarer om “Dyhr Augusta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!