Edén Gustaf, Skellefteå

Beskrivning:GUSTAF EDÉN,
telegrafassistent, sedan 2:e komminister i Skellefteå lfs, f. 4 juni 1835 i Råneå, son av komministern därstädes Nils Edén och hans maka Anna Burman.
Edén inskrevs i Piteå skola 1854, blev student i Uppsala 1857 och avlade kameralexamen ht. 1859. År 1864 blev han telegrafassistent i Skellefteå och tjänstgjorde tillika som lärare vid Skellefteå läroverk, dels som v. rektor, dels som kollega under 10 lästerminer
Redan i konfirmationsåldern blev Edén en avgjord kristen, och sin första högmässopredikan höll han i Piteå påskhelgen 1850, vilken predikan trycktes 1858. På 1860-talet var Edén det värmande kolet för de troende, som då funnos i Skellefteå. Han var den förste som började söndagsskola här. En mamsell Hilda Rönnlund, som bodde i Pitebazaren, hyrde ut en stor sal till lokal. Där hölls söndagsskola kl. 9-10 på morgonen. Barn av alla åldrar samlades då, men även äldre deltogo. Man började med att sjunga en sång ur »Pilgrimssånger». Sedan hölls bön och lästes en text, som utlades av Edén med en liten berättelse som avslutning. Inga frågor eller svar förekommo. Men stor andakt rådde, som bars upp av Edéns allvarliga och kärleksfulla personlighet. Av sina trossyskon ansågs Edén som ett helgon, vilket han också var enligt ärkebiskop Söderbloms definition.
Kl. 4 på söndagarna hölls även samling i samma lokal. (»Samling» var ett uttryck, som kommit från Piteå.) Edén ledde samlingen och hans ord gingo »från hjärta till hjärta». Edén åtnjöt allmän aktning av hög och låg. Från det motsatta lägret sades om honom: »Finns det någon, som är en verklig kristen, så är det Edén.» Han valdes också till lekmannaombud vid 1868 års kyrkomöte. Och det var väl då, som beslutet mognade, att söka bli präst. I oktober 1871 prästvigdes han efter erhållen dispens från teologiska examina inför fakultet och förordnades därefter till vik. kapellpredikant i Jörn. När flyttningen skedde till Jörn, följdes Edén till vägs av vänner ända till Frostkåge.
I Jörn stannade Edén endast två år. Den 7 aug. 1873 utnämndes han till komminister i N. Luleå församling och tillträdde genast. Under hans tid i Luleå uppstod där en djupgående andlig väckelse och Edén verkade där till mycken välsignelse.
När komministerbefattningen i Skellefteå skulle tillsättas efter den gamle Mallmin, sökte Edén tjänsten jämte komminister Unæus i Burträsk och komministern i Piteå Ifs Gustaf Höijer. Oaktat Höijer var älskad av hela Skellefteå församling, blev Edén vald. Skellefteborna menade att Höijer skulle de ha tillbaka som kyrkoherde.
Edén blev återbördad till Skellefteå 1884 och var då änkeman. Hans fru hade dött hastigt året förut. Carolina Renström, en duglig och respektabel kvinna, skötte om hans hem. Där samlades troende vänner under namnet »Syskonringen» och Edén var den, som lyste och värmde. Det andliga var huvudsaken i deras samvaro, och vid den tiden var det väl, som Edén utgav sina bibelaskar med bibelkort. Härom skriver han själv:
»Ändamålet med dessa bibelkort är att söka åstadkomma någon uppbyggelse av sannskyldig art vid större och mindre samkväm. Deras användande har jag tänkt mig så: då flera eller färre äro samlade och man befarar, att samtalet vänder sig till onyttiga ting, kunde någon bjuda omkring dessa askar, låta var och en taga sitt bibelspråk, som genast igensökes och uppläses ur Bibeln. Därmed kan tiden komma att tillbringas på ett för anden hälsosamt sätt och saken föranleder till ytterligare uppbyggelse genom andliga samtal, ordets betraktande och bön.»
Något år efter Edéns avresa från Luleå, berättas det, att landshövdingen i Luleå skrev till honom och bad, att Edén skulle taga emot hans dotter i sitt hem och konfirmera henne. Edén svarade avböjande; han var änkeman och det enkla hemmet passade ej för landshövdingens dotter. Men landshövdingen svarade då och ifrågasatte, om det fanns någon präktig landsflicka, som hans dotter kunde få bo med i kyrkstaden under lästiden. Under sådana förhållanden kunde pastor Edén ej neka att taga mot henne i sitt hem.
Edén gick helt och hållet upp i sin prästerliga gärning. I det kommunala livet tog han ringa del. År 1886 invaldes han i styrelsen för Skellefteå flickläroverk, där han kvarstannade till sin död. Sina underhavande skötte han om med faderlig omsorg. Under slåttern kunde det hända, att han vid 5-tiden hade kaffet färdigt till slåtterfolket, som då hade varit i arbete sedan kl. 3 på morgonen. Och i gårdarna och stugorna gjorde han sina påhälsningar och var som en annan »hemkarl».
I lidandets skola var han fostrad. Denna fromma, gudshängivna ande bodde i en sjuklig och eländig stofthydda. Han var ett experiment för läkare, och de sista åren levde han under stor fysisk svaghet. Läkarna stodo undrande och frågande, huru länge livslågan skulle härda ut. In i det sista sökte han fullgöra sina prästerliga åligganden. Han predikade alltid för en fullsatt kyrka, men den svaga stämman hade svårt att göra sig hörd.
Han skulle predika högmässan på 3:e böndagen och åkte dagen före till kyrkan för att pröva sina krafter, men fick då ett svårt anfall av sin sjukdom och måste intaga sängen och avled den 23 juli 1890, 55 år gammal.
Han jordfästes av sin själsfrände, kyrkoherde Höijer i Piteå och i sin likpredikan yttrade han om Edén bl. a. följande: »En i kors
skola och lidandets ugn luttrad och helgad samt i tålamod övad stridsman, ja, en man i Kristus.»
Hans stoft vilar å komministrarnas gravplats sydöst om kyrkan, och en vård utvisar hans lägerstad.
Edén var gift med Magdalena (Malin) Josefina Brännström från Kåge, dotter till verksägaren Erik Brännström och hans hustru Sara Greta Degerman, f. 16 maj 1831, d. 30 nov. 1883. Båda makarna ha efterlämnat minnet av synnerligen älskliga och goda människor. Deras barn voro:
Nils Gustaf Helmer, f. 19 nov. 1863, teol. kand., kyrkoherde i Tåsjö, gift med Kerstin Englund från Härnösand;
Anna, f. 8 aug. 1868, anställd vid Försäkringsbol. Trygg i Stockholm;
Maria Magdalena, f. 25 febr. 1870, gift med kyrkoherden i Hedvigs församling i Norrköping Gottfrid Eklund; och
Petrus, f. 25 okt. 1872, d. i N. Luleå 12 sept. 1873.

Typ av person:Fysisk person

Titel:Komminister

Levnadsperiod:1835-06-04 – 1890-07-23

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem kommun:Skellefteå

Hem socken:Skellefteå stad

Hem ort:Skellefteå

Födelse ort:Råneå

Verksamhet / yrke:Komminister/Telegrafassistent

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag“Edén Gustaf, Skellefteå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 01 maj 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-8641/

Kommentarer om “Edén Gustaf, Skellefteå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!