Falk Carl Anton, Skellefteå

Beskrivning:CARL ANTON FALK,
snickare, f. i Fahlmark av Skellefteå socken den 13 febr. 1857, son till soldaten Fahllund och hans hustru.
16 år gammal följde han med en höskrinda ned till staden för att tillträda en plats hos snickare Lind vid Nygatan. På natten fick han sin bädd på verkstadsgolvet med en matta under huvudet. Det var mitt i vintern och han frös. Natten därpå bäddade han åt sig på hyvelbänken.
Första tiden hos Lind fick han svarva ljusstakar till landskyrkan,
som dessförinnan endast haft några raka pinnar till ljushållare. Falk svarvade ett dussin om dagen och snickar Lind fick 50 öre pr styck för dem. Dessutom fick han hjälpa till med litet av varje, bl. a. sköta deras enda ko och dra hem hö från Alhem, där Lind hade arrendejord, då vägen oftast var oplogad.
Hans lön utgjorde 10 kr. under första året. Den höjdes sedan med 10 kr. för vart och ett av de fyra år han stannade hos Lind. I lönen ingick också mat och husrum. Maten var svag och dålig. Det var 365 vattvällingar om året och kvällsmålet bestod av vattgröt med sirapsväte.
På verkstaden var också bakugnen. Linds hustru Eva-Lisa hade bakat »kakun» och dessa hängde på tork i en stång vid taket. En kväll hade lärlingarna fått fläsk av Lagerlöfs dräng på andra sidan gatan, där de haft grisslakt. Och på natten stekte pojkarna fläsk och åto »kakun» till med den påföljd att de blevo sjuka av den ovana kosten. Efter 4 år hade Falk lärt allt i yrket, som Lind kunde lära bort. Bl. a. hade han tillverkat speglar, som han sedan fick stå på torget och sälja vid storhelgerna, då bondflickorna kommo och speglade sig och gjorde toalett.
Han var då 20 år, och efter fullgjord värnplikt å Gumboda hed reste han sjövägen till Härnösand, där han fått plats hos en möbelsnickare Edelsvärd av finsk adel. Hos honom avlade han gesällprov. Här fick han en avlöning av sex kronor i veckan jämte mat och husrum. Men Edelsvärd begav sig till Amerika, och Falk tog då anställning hos en chatullmakare vid namn Rosén. Där tillverkade han skeppsschatull, likkistor och möbler m. m.
Efter tre års vistelse i Härnösand återvände han till hemorten och arbetade först hos snickare Melander, som var en mycket skicklig möbelsnickare, sedan hos Lind igen, då han intog sina måltider hos fru Svartström, som bodde i samma hus, och till slut hos snickare Johansson, där han tillverkade finare fanérade möbler.
Men året därpå for han med båt till Stockholm, där han konditionerade hos tre olika mästare. Hos Pettersson på Klarabergsgatan arbetade han på ackord och tillverkade två imperialsängar av björk i veckan. Efter ett år flyttade han till en verkstad på Luntmakargatan, men den bästa konditionen hade han hos Albrektsson på Drottninggatan. Där hade han ackordsarbete på so st. telefonskåp i stöten.
Efter Stockholmsvistelsen återvände han till Skellefteå, där herrar Linder och Johansson hade startat en möbelfabrik. Falk arbetade på denna, så länge den var i gång, men öppnade sedan egen verkstad. Så småningom övergick han till att reparera gamla möbler och mången skamfilad antik möbel har under mäster Falks konstförfarna händer blivit den förnämsta prydnaden i månget Skellefteåhem. I dylika ting var han mästare, men ville inte gärna bli kallad »mäster», då han inte avlagt mästarprov.
Falk var en hantverkare av gamla stammen och sitt hantverk höll han högt i ära. Allt arbete utfördes för hand. Den enda maskin, som fanns i hans verkstad, var en gammal svarv, som trampades. Och envist höll han fast vid det gamla sättet att polera möbler. Den nya amerikanska »poleringen» gillade han inte.
På sin verkstad fick han ofta mottaga besök av kunderna, som intresserat följde hans arbete. Under en allvarlig yta dolde sig ett humoristiskt sinne och var han vid gott humör kunde han berätta alldeles ypperliga »verkstadshistorier».
På senare år bodde Falk i egen fastighet vid Strandgatan, där han avled efter 13-årigt änklingsstånd i juli 1940.
Sedan år 1888 var han förenad i ett barnlöst äktenskap med Charlotta Flodin, f. 8 dec. 1846 i Enköpingsnäs. Hon hade vuxit upp på ett gods i Uppland, där fadern varit befallningsman. Hade sedan plats i finare hus i Stockholm, bl. a. på Kungl. Slottet hos prins August. Genomgick sedan sjukvårdskurs å Ersta och anställdes år 1885 av doktor Wennerström som sjuksköterska å härvarande lasarett. Doktor Wennerström hade hoppats få behålla henne, då-hon redan var till åren kommen. Men snickare Falk ådrog sig en lunginflammation och sköttes av »syster Lotten». Och det blev kärlek och giftermål. Doktor Wennerström gjorde bröllopet åt sin värderade sköterska, när hon slutade sin anställning. Fru Lotten Falk avled den 4 jan. 1927.

Typ av person:Fysisk person

Levnadsperiod:1857-02-13 – 1940-07

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem kommun:Skellefteå

Hem socken:Skellefteå stad

Hem ort:Skellefteå

Verksamhet / yrke:Snickare

Övriga anmärkningar:Gamla stadsbor sid 58.

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag“Falk Carl Anton, Skellefteå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 01 juli 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-8645/

Kommentarer om “Falk Carl Anton, Skellefteå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!