Svartström Johan Ernst, Skellefteå

Beskrivning:JOHAN ERNST SVARTSTRÖM,
kontorist, f. 27 febr. 1823 i Malmö.
I Stockholm, där Svartström var anställd, träffade han sin blivande fru, Clara Johanna Lagerlöf, f. 12 aug. 1827, dotter till strandridaren, sedermera gästgivaren å Sunnanå Henrik Niklas Lagerlöf i hans första gifte med Sara Caisa Kågeman. De gifte sig i Stockholm 25 okt. 1851 och efter två års vistelse i huvudstaden flyttade de till Skellefteå hösten 1853 och bosatte sig på Sunnanå.
Samma höst flyttade de till Stämingsgården, där fru Lagerlöfs morfader, patron Kågeman, hade ett hemman. Herr Svartström hade en tid anställning å Lejonströms kontor, men anställningen synes ha upphört när nya ägare tillträdde.
Åren 1863—70 bodde de åter på Sunnanå, men flyttade tillbaka till Stämningsgården sedan fru Clara blivit ägare av 23/256 mtl i Stämningsgården. Gården var vackert belägen vid Klintforsån, som flöt förbi. Makarna hade inga barn och under denna tid kom Svartström hem en gång med en skrinda full av barn. Han hade varit på en fattigauktion i sockenstugan och ropat in ett barn, men då han såg syskonens förtvivlan över att skiljas, tog han hela barnskaran. Fru Clara trodde det var ett tattarlass när hon såg dem komma nedför allén.
Men bondelivet passade nog inte de båda makarna. Hemmanet såldes på 1870-talet till Moses Carlsson Stenberg och själva flyttade de ner till sta’n.
Den tiden var det klent beställt med folkundervisningen i staden. Ett lägre allmänt läroverk fanns sedan 1860 och 1874 anställdes en småskollärarinna för den första undervisningen. Hennes namn var Hanna Enberg och hon ansågs som ett högre väsen. Men någon undervisning på det högre folkskolestadiet fanns inte.
Makarna Svartström öppnade då en privatskola. Herr Svartström undervisade i de bokliga ämnena och fru Svartström skötte om handarbetet. Särskild undervisning i språk, sång och musik meddelades också, men mot särskild avgift.
I juli 1876 höll också hr Svartström och studenten Fredrik Sundling en förberedande kurs för gossar som ämnade söka inträde vid stadens läroverk. Svartströms skola fick många elever och hade ett gott anseende. Skolan var inrymd i övre våningen av Widestedts gård vid Storgatan (nuv. kronokassör Häggboms gård) och när skolbarnen två och två tågade genom staʼn på utflykt till Böle och sjöngo sina sånger, väckte det ett visst uppseende.
Fru Clara var temperamentsfull, kvick och humoristisk, men mannen var en stillsam och lugn herre, fin och belevad i sitt sätt och vänlig mot barnen.
Det berättas att Svartström en gång på stadskällaren råkat i despyt med en annan pedagog, kollega C. A. Melander vid läroverket, som höll mycket styvt på sin filos. doktorsgrad. Förargad utbrast Svartström: »Det är nog bra att ha bokvett men ändå bättre att ha folkvett.» Vad den hetlevrade smålänningen svarade förmäler inte historien.
Svartström var även poetiskt begåvad. En liten elev, som firade sin namnsdag, firade han med några välmenande, docerande verser, vars slutrefräng lydde så:
Men ett jag ber dig, snälla flicka, Var lydig, snäll och som sig bör att vara stilla och blott hör och se, hur andra snällt sig skicka.»
När stadens folkskola kom till år 1880 upphörde Svartström med sin pedagogi och försökte då andra utvägar för sin existens. Fru Svartström började med matservering och år 1884 annonserade herr Svartström om ett lånebibliotek för den romanläsande allmänheten.
Det var vid denna tid, som den stora tragiken inträffade i deras liv. Fru Clara tröttnade på sin Janne och i sällskap med en lästmakare gjorde hon en äventyrlig färd till grannstaden Piteå. Lästmakaren övergav henne, men fru Svartström stannade kvar i Piteå, där hon bl. a. stod för en ölförsäljning.
Svartström föll ihop efter makans avresa och kunde inte längre reda sig. Fattigvården fick ta hand om honom och han utackorderades hos en bonde Bjurman i Bodan. Där tillbragte den forne stockholmaren sina sista levnadsår, fulla av dysterhet. När en gammal vän från de bättre dagarna besökte honom, föll han i gråt. Inte långt därefter dog han den 10 juni 1889.
Den 18 okt. samma år inflyttade fru Svartström till Piteå. Där avled hon i sitt 88:e år den 18 febr. 1915.

Typ av person:Fysisk person

Titel:Kontorist

Levnadsperiod:1823-02-23 – 1889-06-10

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem kommun:Skellefteå

Hem socken:Skellefteå

Hem ort:Skellefteå

Födelse ort:Malmö

Övriga anmärkningar:Gamla stadsbor sid 185.

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag“Svartström Johan Ernst, Skellefteå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 02 maj 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-8685/

Kommentarer om “Svartström Johan Ernst, Skellefteå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!