Norra Västerbotten

Efternamn

Norra Västerbotten

Levnad (start)

1910

Alternativt namn1

Norran

Hem land

Sverige

Hem län

Västerbotten

Hem kommun

Skellefteå

Hem socken

Skellefteå

Hem ort

Skellefteå

Anmärkning

Norran (tidigare Norra Västerbotten) är en svensk frisinnat liberal dagstidning grundad 1910 med utgivningsort Skellefteå. Den utkommer alla dagar utom söndagar.
Tidningen kallas sedan i samband med hundraårsjubileet 2010 för "Norran". Mellan åren 1910 och 2009 kallades den istället Norra Västerbotten (förkortning NV). Norran var sedan tidigare tidningens namn i folkmun, liksom tidningens hemsidesadress. Norra Västerbotten Tidnings AB är emellertid fortfarande det juridiska namnet.
Tidningen har sitt huvudsakliga nyhetsområde i Skellefteå, Malå, Norsjö, Arvidsjaurs och Arjeplogs kommuner samt Nysätra socken i Robertsfors kommun. Bevakningen av Arvidsjaur och Arjeplog sker genom den med Piteå-Tidningen samägda nyhetsbyrån Nyheter i Norr.
De första provnumren av Norran utkom i december 1910 och det första ordinarie numret kom ut den 1 januari 1911. Tidningen Norran ägs till 99,8 procent av Stiftelsen Skelleftepress.

Tidningens arkiv finns idag på Skellefteå museum.
Tidningens bildarkiv med negativ från 1953 fram till 2000 finns också på Skellefteå museum.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!