Peder Lindmark

Efternamn

Lindmark

Förnamn

Peder

Levnad (start)

1883

Levnad (slut)

1957

Hem land

Sverige

Hem län

Västerbotten

Hem kommun

Skellefteå

Hem socken

Lövånger

Hem ort

Bissjön

Anmärkning

Per Johan (Peder) Lindmark (1883-1957) levde hela sitt liv på fädernegården i Bissjön, Lövånger. Tillsammans med två bröder och en syster drevs ett för bygden tämligen stort jordbruk och från 1922 även ett cirkelsågverk och hyvleri.

Peder var tekniskt intresserad. Redan kring sekelskiftet byggde han själv en kamera. Det enda som inköptes var linserna. Sedan inköptes en mindre kamera, även den för glasplåtar och ännu senare en bälgkamera.

Han var också en av de första inom Lövånger som köpte sig en motorcykel. Den var remdriven och kom till Kallviken med båt 1909. Senare byttes den ut mot en modernare cykel. Båda cyklarna fanns kvar till en brand 1957 då båda förstördes.

Han drev även en betydande handel med elektroniskt material till de små kraftstationer som byggdes runt om i bygderna under och efter första världskriget och till de kraftledningar som drogs fram.

Tillsammans med sina syskon trakterade han även flera instrument. Fioler byggde han själv liksom gitarrer och med bröderna Frans och Teodor hände det i unga dar att de spelade upp till dans.

Han var också mycket intresserad av litteratur och film. Det var sällan han missade en filmföreställning i Lövånger och i sitt hobbyrum ovanpå motorrummet i sågen sparade han samtliga biobiljetter.En märklig man och en profil i bygden.
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!