Norlund Karl Oskar, Bureå

Beskrivning:Karl Oskar Norlund föddes den 23 december 1869 i Bjurön, Lövånger. Föräldrarna hette Johan Petter Norlund, född 11/3 1834 och Ulrika Lundberg, född 20/2 1830.

Norlund gifte sig 1903 med Hulda Lindberg, född 14/5 1870. Tillsammans fick de sönerna Gustav (1907 – 1988), Pontus (1910 – 1983) och Nikolaus (1913 – 1991).

Redan som 15-åring kom han i garverilära i Skellefteå hos garvaren Gustav Andersson och hos denne mästare lärde han sitt yrke och fick vid 19 års ålder gesällbrev i garveriyrket, han praktiserade sedan i yrket bl. a i Härnösand.

Tanken på ett eget garveri började rätt snart att ligga i hågen för den nyblivne gesällen och hösten 1890 slutade Norlund sin kondition hos garvare Helén i Härnösand och styrde stegen norröver för att stanna i Bureå, vilken plats alltsedan blev hans boplats. Hösten 1890 inköpte han av dåvarande hemmansägaren Anders Hedlund, Bureå, det tomtområde på vilket garveribyggnaden är uppförd, som låg på södra sidan av älvskanten, I april år 1891 stod garveribyggnaden uppförd och de första hudarna och skinnen togs emot till beredning.

Tillika med sin garverirörelse påbörjade han även försäljning av färdiga skor. Detta dock endast i mindre omfattning, då på den tiden förfärdigade man det mesta av sitt skobehov i hemmen då man hade att tillgå de så kallade hemskomakarna. Den första affärslokalen blev bara en liten kammare innanför själva verkstadsrummet vilken inreddes med hyllor. Men tiden gick och så småningom upptogs tillverkning av näbbskor och pjäxor. Första tiden tillverkades dessa pjäxor hos skomakarna i deras respektive hem, men med början av år 1910 startade firman eget skomakeri och skomakare anställdes.

Redan under denna tid togs steget ut för att ordna med bättre affärslokaler i skoaffären varför en mangårdsbyggnad uppfördes till vilken skoaffären flyttades. Detta är samma byggnad som den i vilken affärslägenheten var inrymd. Garveriet innehöll skomakeri, garveri och tillverkning av kängskor, pjäxor och sandaler, och även gesällkamrar där företagets lärlingar fick bo.

Under årens lopp var det många som lärde sig yrket där, en del var där en kortare tid, en del var några av de som gick efter vägen och stannade någon månad för att sedan fortsätta till någon annan ort. Det fanns en hel del folk som gick mellan olika platser och samlade olika yrkeskunskaper från skilda grupper. Många var lärlingar på platserna och fortsatte sedan arbeta där i 10-tals år. Några av de fast anställda hos Norlund var Bror Hansson, Pecka Pettersson, Normark, Lundh mfl.

Många gånger titulerades K-O Norlund “fabrikör” framför sitt namn, något han själv inte tyckte om i någon högre grad. “Jag är garvare, och det har inte vem som helst rätt att kalla sig, men fabrikör kan ju vem som helst bli”, som Norlund uttalat sig en gång i tiden.

K-O Norlund hade även söner, Pontus och Niklas, som arbetade i företaget. De hade försäljning av skor som från början såldes i verkstan – garveriet. Senare under 1920-talet blev det en skoaffär inne i bostadshuset.

Förutom garveri och skotillverkning hade K-O Norlund många förtroendeuppdrag inom samhället såväl kommunala och kyrkliga. Han var kanske mest känd genom initiativtagarna vid utbrytningen från Skellefteå församling och bildandet av Bureå kommun.

Föreningslivet hade han även varmt intresserat sig för och särskilt hade han då inom I.O.G.T i Bureå nedlagt ett betydande arbete och betytt en hel del för denna denna rörelses utveckling. Blåbandsrörelsen hade han även givit ett handtag där han så kunnat. Han var ordförande i hantverks- och köpmannaföreningarna, en av initiativtagarna till badhusbygget i Bureå och ordförande i styrelsen för badhusföreningen, ordförande i Bureå elektr. AB och ordförande i hushållningsdistriktet. Han var en av de som tog initiativ till Bureå sjukstuga och upprättandet av barnkolonien i Burvik. Denna långa lista på uppdrag är långt ifrån fullständig, men man får en uppfattning om vilken arbetsbörda Norlund hade att bära på och det är inte en överdrift om man säger att han var Bureå sockens allt-i-allo.

K-O Norlund hade ordets gåva, och han hade som talare och debattör inbärgat många segrar och många förmåner åt sin kommun. Att Bureå kommun tidigare än de flesta blivit försedda med ett jämförelsevist fullständigt vägnät, får nog, för att nämna ett exempel, till väsentlig del tillskrivas Norlunds vältalighet på vägstämmorna, plus en energi som aldrig lämnade vägstyrelsen någon ro förrän Bureå fått sitt.

Norlund avled den 16/3 1942.

Se även: K O Norlund Garveri- sko & Läder handel

Typ av person:Fysisk person

Levnadsperiod:1869-12-23 – 1942-03-16

Alternativt Namn 1:K-O Norlund

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbottens län

Hem kommun:Skellefteå

Hem socken:Bureå

Hem ort:Bureå

Födelse län:Västerbottens län

Födelse socken:Lövånger

Födelse ort:Bjurön

Verksamhet / yrke:Garvare

Grupperingar

Relaterade objekt: 246 stycken


Källhänvisning

Showing qrtag“Norlund Karl Oskar, Bureå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-3198/

Kommentarer om “Norlund Karl Oskar, Bureå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!