AB Sunlight

Efternamn

AB Sunlight

Levnad (start)

1925

Hem ort

Nyköping

Anmärkning

Text från Sörmlands Museums katalog:

AB Sunlight startade sin verksamhet i Nyköping år 1925, då med 25 anställda. Företaget har sitt ursprung i det engelskt tvålföretag Lever Brothers Limited, som grundades redan 1855. Varumärket på tvålen företaget tillverkade kallades för Sunlight. Lever Brothers limited bytte på 1920-talet namn till Unilever, som idag är ett av världens största företag inom livsmedelsprodukter.

Sunlight i Nyköping tillverkade en rad olika rengöringsprodukter, bland annat tvättmedel, blekmedel, diskmedel, munsköljsmedel samt olika tvål- och schampoprodukter. 1936 lanserades tvättmedlet Radion, en produkt som kom att hjälpa företaget att nå ekonomisk stabilitet. I början av 1930-talet etablerades också Lux-tvålen på den svenska marknaden. Andra viktiga årtal för Sunlight var 1953 och 1957, då tvättmedlen SURF och VIA för första gången lanserades. 1973 övertog svenska Unilever tillverkningsrätten för företagets Tvätta-produkter. I samband med detta bildades Klara Tvätta AB som separat bolag. Tvätta-produkterna fortsatte att tillverkas i Nyköpingsfabriken men försäljningen hanterades av en konsult.

I marknadsföreningen av sina produkter vänder sig Sunlight till en tydlig målgrupp: husmödrarna. Företaget arrangerade ett antal avgiftsfria matinéer, kallade "VIM-matiné" och "Radion-matiné". Matinéprogrammet kunde till exempel bestå av filmvisningar av reportage och aktuella spelfilmer och underhållning i form av trollkonstnärer och presentutdelning till barnen därhemma.

Att matinéerna riktade sig mot husmödrar går att se i de skriftliga inbjudningarna: "Vi hoppas att vår underhållning kommer att övertyga Eder, om, att vi ständigt strävar efter att göra tillvaron trevligare för våra kunder, husmödrarna, genom att underlätta arbetet i hemmet." (Källa: Radion-matinéprogram, Sörmlands museums arkiv).

Sörmlands museums samling från Sunlight innehåller ett 100-tal förpackningar för bland annat tvättmedel, diskmedel, tandkräm, blekmedel, samt olika tvål- och schampoprodukter. Ett mindre arkivmaterial består bland annat av diverse reklamblad för företagets produkter, ett antal jubileumsskrifter och prislistor över Sunlight AB:s produkter. Tillgängligt finns också ett kollektivavtal för anställda från 1946, samt en film om Sunlight, ”Rena fakta”.

Sunlight AB lades ned 1992 och den gamla fabrikslokalen är idag en hotell- och konferensanläggning.

Ytterligare arkivmaterial om Sunlight finns tillgängligt hos Nyköping kommuns bild- och företagsarkiv.

Källa:
Sörmlands Museum. Samling ”Tvål- och tvättmedelsfabriken Sunlight, Nyköping”
https://sokisamlingar.sormlandsmuseum.se/collections/show/260

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!