Lisa Svedberg

Typ av person

Fysisk person

Efternamn

Svedberg

Förnamn

Lisa

Levnad (start)

1898

Levnad (slut)

1982

Hem land

Sverige

Hem län

Västerbotten

Hem kommun

Skellefteå

Hem socken

Burträsk

Hem ort

Åbyn, nedre

Anmärkning

Lisa Svedberg, som egentligen är en förkortning av Henny Elisabeth var född 1898-07-21 och dog 1982-04-22. Hon var född och uppvuxen i nedre Åbyn, 3 kilometer från Burträsk samhälle. Hennes fröken, Selina Lundström ville gärna att hon skulle bli teckningslärare, då hon såg att Lisa hade en del estetiska anlag. Men Lisa hon hade andra planer, så åren 1922-1923 gick hon i lära hos Hulda Jonsson, Burträsks första bofasta fotograf, som i sin tur inhämtat kunskaper både i USA och Ryssland. Dom här studierna kostade Lisa 500 kronor. Sommaren 1924 arbetade Lisa på ateljé Olsson & Edqvist i Lysekil, och tog sedan anställning hos Lilly Gustafsson i Skellefteå.
Hon kom tillbaka till hembygden som var henne mycket kär. Hösten 1925 öppnade hon egen ateljé i nedre Åbyn, och där hon förevigade brudpar och nydöpta, läsarbarn och hela familjer i bästa gåbortkläderna. Men hon åkte också runt i bygden på sin 147-kubiks motorcykel av märket Bayliss-Thomas, och fotograferade landskap- och reportagebilder.
Med det lilla småbruket och fotofirman klarade Lisa och hennes anhöriga uppehället. De kontanta tillgångarna hos kundkretsen var knappa för att i början av 1930-talet drastiskt försämras. De flesta var arbetslösa och ingen hade råd att köpa 18x24 bilder som då kostade 3 kronor styck, och de AK-anställda tjänade 37 öre per timme. Det är väl också en utav anledningarna till att man försökte klämma in så många som möjligt på varje bild för att få ned kostnaden.
Så 1933 slog hon igen ateljén i Åbyn och åkte ner till Linköping för att arbeta som sjukhusfotograf. Men det blev en kort utflykt, bara sju månader, eftersom hennes mor behövde vård. Därför återkom hon till hembyn, där hon återupptog fotograferandet i varierande omfattning. Ateljén revs omkring 1960. Det mesta av sin fotografgärning kretsade nog omkring porträtt och bröllopsbilder, även om hon också dokumenterat människor i vardags- och arbetsmiljöer, gruppbilder och inte minst bebyggelsen i Åbyn och Burträsk. Bland annat finns ju den gamla kyrkan och Bonnstan förevigade på hennes plåtar.
Hon uträttade en stor fotografisk gärning under flera årtionden, men hon kom på äldre dar alltmer att ägna sig åt oljemålning, där också hennes konstnärliga bildsinne kom till uttryck, även om hon aldrig blev erkänd som sin bror Ragnar Svedberg
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!