Barker Märta Sofia, Skellefteå

Beskrivning:Märta är intresserad av konst och arbetade länge som värd vid Skellefteå konstförenings utställningar och sedan på Skellefteå kommun med konstutställningar och blev sedermera kultursekreterare. 2018-10-16 Ulf Lundström,

Berättat av Märta Bakers dotter Birgitta Barker 2018:
Märta Baker (född Lundström på Stensvedjan 1921) var otroligt intresserad av vävning. Vävintresset tog över när hon som hemmafru blev korttidsanställd på Hemslöjden i Skellefteå i mitten av 1960-talet. Märta hade knutit ryor hemma och vävt trasmattor i tillgängliga vävstugor i Skellefteå före det. Hon kommer från fattiga förhållanden och man tog vara på gamla kläder och klippte till trasmattor. Hennes mamma Emma Lundström hade en stickmaskin i hemmet på Stensvedjan.

När hon blev anställd på hemslöjden fick Märta många fler kontakter med vävintresserade kvinnor. De hade tillgång till vävstugor i Skellefteå, varpade stora vävar där flera kvinnor delade på kostnaden för materialet och till vävstugan och vävde sina metrar med eget inslag. Det kunde vara allt från bomull, lin och ull i varpen. Plädar och ullhalsdukar skickades till Hemslöjdens Bergå (Bergå Hemslöjdens Ullspinneri & Färgeri AB) för ullberedning och jag minns när det bruna omslagspappret vecklades upp och ren upp och ättika i ljuv förening spreds i rummet! Vackra schalar, halsdukar och plädar fann sina lyckliga ägare.

Ulltygerna till studentdräkterna kom till på samma sätt (se SM 27255). En samling kvinnor hade varpar ull tillkläder som skulle vävas och sys. Märta hade även en egen vävstol i källaren i hyreshuset på Odalgatan 14 där hon bodde fram till 1968 då hon och pappa flyttade till Hjortronstigen 7 och egen villa. Där sattes aldrig vävstolen upp sedan. Det är möjligt att Märta vävde de vackra kapptygerna i källaren på Odalgatan, men vad jag minns vävde hon dem i andra vävstugor.

Vad jag minns köpte er familj (riktat till Lena Danielsson) tyget av Märta för att du och jag kände varandra. Lena Wallfelts studentdräkts ulltyg var vävt av Märta. Lena, Ingrid, Märta och jag åkte till en by söder om Bureå inför studenten 1968 där en sömmerska sydde kappor och dräkter. Jag hade ritat min modell själv, en kappa så inte min gravidmage skulle synas så mycket. Alla andra hade ju dräkter tror jag!

Under den här perioden som varade många år vävde Märta vackra ulltyger i flera olika färger kappor, kjolar och dräkter syddes upp av olika sömmerskor i trakten. Jag har kvar en lila underbar kappa i ullbouclé!
Efter bara något år på Hemslöjden i Skellefteå blev Märta korttidsanställd på Expolaris konstutställningshall. Märta hade bara sexårig folkskola och hemmafrutillvaron passade henne inte alls. Jag tyckte att jag var uppvuxen under en vävstol där jag satt och väntade på Märta som barn. Hon vävde jämt tyckte jag!

Märta pratar fortfarande om den fantastiska lyckan att få börja på Hemslöjden. Det innebar ju så många fler kontakter med skickliga vävkvinnor och pappa sa alltid att varpa en damastväv tillhör den högre matematiken, mattelärare som han var!
Märta blev så småningom anställd av Skellefteå Kommun och hon hade kontakt med konstnärer och planerade och genomförde många utställningar. Hon studerade flitigt och i slutet av femtioårsåldern hade hon universitetspoäng motsvarande en fil kand i konst. Vävintresset har hon haft hela livet men anställningen i ”konsten” tog hennes tid så det blev allt längre mellan vävarna på 1970-talet.


Publicerad i Norran 2019-02-13 (uppdaterad 2019-02-13):
Efter ett långt liv somnade mamma, Märta Barker, Skellefteå, in den sista januaridagen i år. Hon blev 97 år.
Hon föddes och växte upp på Stensvedjan, Skellefteå. Efter sex års folkskola och ett års hushållsskola började hon arbeta.
Vår pappa träffade hon på en dans i Piteå där hon ofta vistades hos sin kära faster Betty och farbror Wilhelm.
Som folkskollärarfru fick hon först efter några år återkomma till Skellefteå efter att ha bott både i Vittangi, Rosvik och Bursiljum.
Många flitiga år med vävning, bokläsning – hennes bildningstörst var stor – och så småningom flera utlandsresor och ett stort umgänge gjorde att vi barn fick med oss en ovärderlig läs- och reslust med både mamma och pappa som förebilder.
Hennes flit följdes av framsteg. Som 62-åring blev hon filosofie kandidat vid Umeå universitet med konstvetenskap som huvudämne och tillsammans med pappa skrev hon en 60-poängsuppsats om den offentliga konsten i Skellefteå.
Ett omtyckt arbete som utställningsvakt på Expolaris avancerade till kulturassistent i Skellefteå kommun, med kontakt med många intressanta konstnärer. Långt upp i åren arbetade hon ibland som utställningsvakt på Skellefteå Museum.
Flera bokcirklar – och även en musikcirkel – förgyllde hennes tillvaro och hon fortsatte att ha ett rikt umgänge med släkt och vänner ända till slutet.
Vi är tacksamma för allt fint vi fått av mamma och mormor.

Familjen

Titel:Kultursekreterare

Levnadsperiod:1921-05-12 – 2019-01-31

Verksamhetsperiod:1980 – 1986

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem landskap:Västerbotten

Hem kommun:Skellefteå

Hem socken:Skellefteå

Hem ort:Skellefteå

Hem fastighet:Klockarhöjdens Äldreboende

Verksamhet / yrke:Kultursekreterare

Övriga anmärkningar:20181016 Märta var Ulf Lundströms faster (tjänsteman på Skellefteå museum)
0910-122 38, 070-531 53 36

Grupperingar

Relaterade objekt: 12 stycken


Källhänvisning

Showing qrtag“Barker Märta Sofia, Skellefteå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 19 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-535/

Kommentarer om “Barker Märta Sofia, Skellefteå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!