Carl Jacob Tyrén

Efternamn

Tyrén

Förnamn

Carl Jacob

Levnad (start)

1861

Levnad (slut)

1936

Alternativt namn1

Tirén

Alternativt namn2

Lundgren

Hem land

Sverige

Hem län

Västerbotten

Hem kommun

Robersfors

Hem ort

Ånäset

Födelse land

Sverige

Födelse län

Västerbotten

Födelse socken

Lövånger

Födelse ort

Fjälbyn

Verksamhet / yrke

Fotograf

Anmärkning

Carl Jakob Tyrén (1861–1936) f i Lövånger och död i Nysätra, Ånäset. Atejé i Ånäset från ca 1905.

Berättat

Hej!
Jag heter Kristina Broman och bor i Gumboda, Robertsfors kommun. För ett par år sedan fick jag ta hand om ca 280 glasplåtar, som min farfar hittade i början av 1970-talet, under golvet till det som varit fotografen Carl Jakob Thyréns bostad från början av 1900-talet. Jag vet inte om han är ”känd” hos er redan, men sammanfattningsvis kan sägas att han föddes i Fjälbyn i Lövånger 1861. Innan han blev fotograf arbetade han sig runt i Skellefteå, Malå, Norsjö, Byske, Jokkmokk m m för att slutligen bosätta sig i Ånäset, Nysätra socken i början av sekelskiftet, där han blev kvar till sin död 1936. Då kallades han också för första gången för ”fotograf” i kyrkböckerna. Han var född Lundgren, men tog namnet Thyrén, eller Thirén i slutet av 1800-talet.
Enligt Lagfartsböckerna köpte Carl Johan Tyrén och hans hustru ”Lägenheten Johannisberg” i Ånäset, Nysätra socken år 1919. Efter hans död såldes Johannisberg till Gustav Emil Byström (1937) och år 1973 sålde denne fastigheten vidare till Marianne Burman. Hon var systerdotter till min farmor, och då föll det sig så att min farfar hjälpte henne med en del renoveringsarbeten. Vid ett tillfälle bröt farfar upp ett golv, och hittade glasplåtar därunder, som han tog hem och framkallade. Han satte vid ett tillfälle upp fotografierna på äldreboendet Nysätragården i Ånäset, i ett försök att ta reda på en del av de fotograferade personernas namn. Tyvärr försvann en hel del av fotografierna där, och han fick upplysningar om bara ett trettiotal foton.
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!