AB L M Ericsson & Co

Efternamn

AB L M Ericsson & Co

Alternativt namn1

Telefonaktiebolaget LM Ericsson

Hem land

Sverige

Hem ort

Stockholm

Anmärkning

Lars Magnus Ericsson f 1846 d 1926 var en svensk uppfinnare och företagare. Han är mest känd som grundare av Ericsson under namnet Telefonaktiebolaget LM Ericsson.

Lars Magnus Ericsson började sin bana som arbetare på olika verkstäder, dels i sin hemtrakt Värmland, dels i Stockholm. Efter en stipendiefinansierad utlandsvistelse som student satte han den 1 april 1876 upp en verkstad i ett gårdshus i Stockholm för att tillverka matematiska och fysikaliska instrument och dylikt. Detta var samma år som A.G. Bell tog patent på telefonen.

Bara något år senare utnyttjade Ericsson att Bell hade avstått från att göra sitt telefonpatent giltigt för de nordiska länderna, och startade tillverkningen av telefonapparater, vilket skulle bli den huvudsakliga verksamheten. År 1878 lanserades de första telefonerna – tillverkade av honom själv – då 22 stycken så kallade "magnettelefoner med signaltrumpet" levererades för 55 kronor paret. Hans påfallande konstruktiva begåvning imponerade på den tidens fackmän, och apparaterna blev snabbt kända på världsmarknaden.

1884 flyttade tillverkningen till LM Ericssons fabriker, Tulegatan.

1884 uppfann Anton Avén och Leonard Lundqvist vid Stockholms Allmänna Telefon AB en telefonlur genom att montera en hörtelefon och en mikrofon från en av den tidens standardtelefoner på ett skaft, och kallade designen för handmikrotelefon. Luren användes av telefonister som behövde en hand fri medan de talade med abonnenterna, istället för en hand för mikrofonen och en för hörtelefonen. Ericsson var tidiga med att inkludera luren i sina produkter, först med bordstelefonen kallad Taxen från 1892.

Som ett led i företagets utveckling överlät L.M. Ericsson 1896 sina fabriker till det nybildade Aktiebolaget L. M. Ericsson & Co. Han verkar som verkställande direktör fram till 1900, då posten tas över av Axel Boström.

År 1918 inledde LM Ericsson ett fruktsamt samarbete med Televerket och Teli (Televerkstaden) kring produktutveckling

Källa: Wikipedia 2021-03-31
https://sv.wikipedia.org/wiki/Lars_Magnus_Ericsson
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ericsson
https://sv.wikipedia.org/wiki/Teli

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!