Axel Rydin

Efternamn

Rydin

Förnamn

Axel

Levnad (start)

1837

Levnad (slut)

1912

Hem land

Sverige

Hem län

Östergötland

Hem kommun

Norrköping

Hem socken

Norrköping stad

Hem ort

Norrköping

Anmärkning

Per Axel David Rydin var hovfotograf och föddes i Norrköping. Han var son till fabrikören O.V. Rydin och hans hustru. Efter att ha avslutat sina skolstudier utövade Rydin den nya fotografkonsten och hade sin verksamhet i Halmstad och Arboga och sedan under många år i Norrköping. Han flyttade till Stockholm i slutet av 1870-talet och hade ateljéer på bland annat Drottninggatan 19 och 42 samt Hamngatan 17.
Rydin sysslade även med blixtljusfotografering, som han utvecklade och utformade själv särskilt praktiska apparater. Han ägnade sig framför allt åt blixtljusfotografering av skolor, industriella anläggningar, teatrar m.m. Hans verk inom denna bransch av fotografin, där han var en föregångsman som tyder på högt utvecklad teknisk färdighet. Hans typiska mekaniska anlag framträdde i konstruktioner av olika apparater och konstruktioner för fotografiskt ändamål, kameror, slutare m.m.
Rydin blev tvungen att upphöra med sin fotografiska verksamhet år 1907, på grund av en hudsjukdom som gjorde att han inte kunde arbeta med kemikalier. Han ägnade sig istället åt filmuthyrning och biografverksamhet. Han var de sista åren av sitt liv bosatt i Uppsala och ägde Rullans biograf.

Källor
Svenska Fotografen, nr. 25 januari 1913.
Objekttyp:

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!