AB Bröderna Kjellström

Efternamn

AB Bröderna Kjellström

Levnad (start)

1932

Alternativt namn1

Silva AB

Hem land

Sverige

Hem län

Stockholm

Hem kommun

Stockholm

Hem socken

Stockholm

Hem ort

Stockholm

Anmärkning

Silva Sweden AB skapade sin första kompass 1928 och grundade sitt företag 1933.( Wikipedia)

Visserligen fanns det kompasser i Kina redan för tusen år sedan, men det var de tre bröderna från gränstrakterna mellan Gästrikland och Hälsingland som tillsammans med en annan ung man förbättrade det lilla instrumentet så att man enkelt, snabbt och säkert kunde hitta rakaste vägen genom terrängen. Det nya hjälpmedlet gjorde att intresset för orientering ökade snabbt under 1930-talet och bidrog starkt till att sporten så småningom slog igenom internationellt.
De kluriga ynglingarna startade en fabrik som idag är störst i världen när det gäller kompasser. Och när amerikanska Mobile PC Magazine för några år sedan listade historiens 100 bästa prylar kom deras gamla uppfinning på 45:e plats bland alla elslukande och högteknologiska apparater.

Familjen Kjellströms idrottsintresse startade med pappa Simon, ingenjör och aktiv som brottare och boxare i Gefle IF kring förra sekelskiftet. Efter några år i Amerika återvände han till Gävle där äldste sonen Arvid föddes 1906. Ett par år senare flyttade familjen till Lingbo där Simon blev chef för ortens gjuteri. Det var också i Lingbo de två yngsta sönerna föddes: Björn 1910 och Alvar 1912.
Alla tre kom att tillhöra eliten inom orienteringssporten och vann flera stora tävlingar under 1930-talet, både individuellt och i lag. Arvid Kjellström blev den förste svenske mästaren i orientering och i ett gammalt sportlexikon beskrivs han som "denna idrotts starkaste och oömmaste utövare".
Familjen flyttade till Stockholm när barnen var små och bröderna tävlade för Djurgården och Järva IS innan de 1933 startade en renodlad orienteringsklubb som fick namnet Stigfinnarna.
Några år senare var Björn med och grundade Svenska orienteringsförbundet och 1945 tog Alvar initiativ till Tiomila, en riktig klassiker inom orienteringsvärlden.

Den sportgren som bröderna så hängivet ägnade sig åt hade uppfunnits av svenska militärer på 1800-talet, men var alldeles för invecklad för att väcka något större intresse hos en bredare allmänhet. Långt in på 1920-talet såg kompasserna ut som fickur och i bästa fall kunde man låsa fast den darrande nålen med en bygel. För att sedan hitta rätt väg på kartan måste man ha tillgång till en speciell gradskiva som kallades kartvinkelmätare.

En annan orienterare, som hette Gunnar Tillander och arbetade som verktygsmakare på LM Ericsson, började tidigt fundera på hur han skulle kunna förbättra kompassen så att den blev enklare att hantera. Bröderna Kjellström, som alla var tekniskt kunniga, var inne på samma linje och tillsammans slog de sina kloka huvuden ihop. Samarbetet ledde till att de 1928 kunde presentera världens första vätskefyllda kompass, en unik konstruktion som gjorde att nålen snabbt och tveklöst pekade mot norr.

Uppfinningen förbättrades senare genom att man placerade det vridbara kompasshuset på en genomskinlig gradskiva som kunde läggas direkt på kartan.
Den nya kompassen döptes till Silva – det latinska ordet för skog ‧– och i december 1932 startade man två bolag, AB Instrumentverken som skötte tillverkningen och
AB Bröderna Kjellström som svarade för försäljningen med den 23-årige mellanbrodern Björn som verkställande direktör.
Produkten gjorde succé från början och varumärket Silva blev snabbt ett begrepp bland friluftsfolk. Svenska försvaret började använda företagets kompasser 1939 och snart hade man arméer från hela världen som kunder.

Under den första tiden skedde tillverkningen i en lokal på Luntmakargatan i centrala Stockholm för att senare flyttas till Hagalund i Solna. Och sedan 1973 ligger fabriken i Sollentuna där man varje år tillverkar två miljoner kompasser och andra instrument.
Det var när Björn Kjellström flyttade till Nordamerika 1952 som den internationella satsningen tog fart på allvar. Han startade dotterbolag i USA och Kanada och var en drivande kraft när det gällde att introducera orientering i Amerika. Hans bok "Be an Expert with Map and Compass" från 1955 har tryckts i mer än en halv miljon exemplar och blivit en sorts bibel för världens orienterare.
Björn Kjellström var också vice president i Internationella skidförbundet under åren 1950-1979.
Hemma i Sverige leddes företaget nu av lillebror Alvar medan kompanjonen Gunnar Tillander fortsatte att ständigt förbättra den redan från början så geniala uppfinningen.
För trettio år sedan sålde Björn och Alvar Kjellström sina aktier i bolaget till familjen Tillander och Gunnars son Hans-Gunnar tillträdde som verkställande direktör. Samtidigt bytte företagets namn till Silva Sweden AB.

Sedan 2006 ingår bolaget i den finska storkoncernen Fiskars och företaget leds av Hans-Gunnar Tillanders svärson Lars Gullikson. Under hans ledning har Silva Sweden utvecklats ytterligare och har i dag ett brett sortiment av produkter inom sport och friluftsliv. Från pannlampor och stegräknare till instrument för mätning av luftfuktighet och höjd över havet. Men man är fortfarande världsledande på kompasser där den mest udda produkten kanske är Silva Mecca nr 9. Det är den som hjälper muslimerna att hitta vägen till Mecka.
Källa Arbetarbladet.2010-05-02
https://www.arbetarbladet.se/artikel/kompassbroderna-fran-lingbo

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!