Axel Näslund

Efternamn

Näslund

Förnamn

Axel

Levnad (start)

1958

Hem land

Sverige

Hem län

Västerbotten

Hem kommun

Skellefteå

Hem ort

Ursviken

Anmärkning

Pappa Elof Näslund 1915-06-19 - 1995-07-17. Född i Säbrå, Härnösand, Västernorrlands län. Trädgårdsmästare.
Mamma Ingrid Näslund 1916-12-26 - 1983-03-01. Född i Annedal, Västra Götalands län. Hushållslärare.
Elof och Ingrid gifta 1947.
Bror Jan-Olof Näslund f 1948.
Syster Elisabet Doude van Troostwijk f 1950.
Sambo med Asta Burvall.

Berättat av Axels sambo Asta Burvall 2020-10-26:
Familjen Näslund har bott i Bastuträsk på Västra Järnvägsgatan 6, där pappan drev handelsträdgården Haga (i början hette tomterna Haga). Mamman var utbildad hushållslärarinna och jobbade på olika skolor, så familjen hade hemhjälp när barnen växte upp, då ingen av föräldrarna hade tid att laga mat och städa. Föräldrarna kom från olika håll i Sverige, Elof från Härnösand och Ingrid från Göteborg. De möttes när båda två jobbade på Malgomajs folkhögskola i utkanten av Vilhelmina i inlandet, Elof hade försöksodlingar för försvarsmakten under kriget (för att se om det gick att få fram svenskt gummi!) men hade säkert också undervisning för de elever som gick skolan där. T.ex. gick min mamma en ”husmodersutbildning” där, det finns något annat ord för det som jag inte kommer ihåg just nu.
När Elof och Ingrid bestämde sig för ett liv tillsammans åkte de runt i (norra?) Sverige och tittade på de handelsträdgårdar som var till salu, och bestämde sig för den i Bastuträsk, som de köpte 1947, då dom också gifte sig. De tänkte ge Bastuträsk 5 år, men blev kvar. De första årtiondena inriktades handelsträdgården mycket på odling av grönsaker, som såldes till butiker i närområdet men även en del som skickades med järnväg till orter lite längre bort. På 1970-talet började folk ha bättre ekonomi och verksamheten gick över mer till blomster- och trädgårdsförsäljning. För familjens ekonomi var det nog ganska viktigt med Ingrids inkomst, har jag förstått…
I Ingrids familj har man varit mycket intresserad av hantverk och Hemslöjdens verksamhet, så det var nog naturligt att de skaffade/fick mycket sådant material.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!