Mah-Jong, Stockholm

Beskrivning:Mah-Jong, Mah-jong
Det Stockholmsbaserade klädföretaget Mah-Jong existerade mellan 1966 och 1977. Det startades av Kristina Torsson, Helena Henschen och Veronica Nygren och som alla gått ut Konstfacks textillinje åren innan. Deras gemensamma mål var att formge vackra, färgstarka och lättskötta basplagg tillverkade i Sverige. De klädde en vänsterpolitiskt medveten generation och den framväxande kvinnorörelsen. Med namnet Mah-Jong ville man visa sitt politiska engagemang och associera till Kina.

Detta är punkterna i Mah-Jongs manifest:
Samma modell ska finnas år från år.
Materialen ska vara naturliga.
Alla åldrar och storlekar ska få plats.
Kläder ska få vara vackra.
Kläderna ska tillverkas i Sverige.
I manifestet fanns inbakat en protest mot snabba modeväxlingar som sades lura folk att köpa nya kläder oftare än man behövde, en motreaktion mot det mode som krävde en “perfekt” kropp för att man skulle passa i det samt en vägran att utnyttja billig arbetskraft i tredje världen. Istället ville man stödja tekoindustrin i Sverige. Den sista punkten bidrog dock till att företaget lades ner 1976, eftersom kläderna helt enkelt blev för dyra att producera i landet.

     https://sv.wikipedia.org/wiki/Mah-Jong_(kl%C3%A4dm%C3%A4rke)
Hämtat 2023-01-17

Klädernas mönster hade namn efter brickorna i Mah-Jongspelet: Östan, Västan, Bambu, Sitta på nio stenar osv. Konstnären och fotografen Carl Johan De Geer fotograferade kläderna med konstnären Marie-Louise De Geer som modell.

I slutet av 1978 fick Mah-Jong ett nytt liv då Kristina T i samarbete med några av de som hade jobbat i Mah-Jongs butik på Kungsgatan startade en liten butik på Surbrunnsgatan. Där såldes delar av Mah-Jongs sortiment i silke, plysch och manchester. Plaggen tillverkades av Norrkläder, ett kooperativ som startades av f.d. Algot Nord-sömmerskor.

För Sverige var det viktigt att säkra en viss konfektionsindustri på hemmaplan och när Algots tog på sig att garantera verksamhet för de närmaste tio åren satsade regeringen 70 miljoner kronor på det som kallades Algots Nord, med verksamhet i Skellefteå, Lycksele och Norsjö.

Vamlingbolaget
Kristina Torsson flyttade till Gotland 1983 och har där fortsatt designa kläder med utgångspunkt från det nedlagda mejeriet i Vamlingbo där hon också bor. Kristina är dotter till “Lena Larsson slit och släng” och arkitekten Mårten Larsson.
Mah-Jong gjorde revolt mot modetänkandet och gjorde färgstarka kläder för alla åldrar. Banbrytande var manchesterkostymerna och mönstrade skjortor i silkestrikå för män. Men även kvinnorna kände sig frigjorda i Mah-Jongs starka färger och tillåtande former. I Vamlingbolagets kollektion lever flera av Mah-Jongs mönster fortfarande kvar. Liksom manchesterkostymerna för män.

Norrkläder
Gymnasievägen 12
931 57 Skellefteå
0910-36145
Se även Skellefteå museums arkiv

Levnadsperiod:1966

Alternativt Namn 1:Norrkläder

Alternativt Namn 2:Algots

Hem land:Sverige

Hem län:Stockholm

Hem kommun:Stockholm

Hem socken:Stockholm

Hem ort:Stockholm

Grupperingar

Relaterade objekt: 5 stycken


Källhänvisning

Showing qrtag“Mah-Jong, Stockholm”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 18 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-7961/

Kommentarer om “Mah-Jong, Stockholm

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!