Noring Anna

Beskrivning:Anna Noring (*1873 +1962)var dotter till kronolänsman Carl Noring och Matilda Markstedt. (dotter till Anders Hansson Markstedt)

Hon utbildade sig till lärarinna och tjänstgjorde i på samskolan i Skellefteå. Hon arbetade även på Skellefteå stadsbibliotek. År 1956 fyllde biblioteket 75 år och då skrevs en historik. Där sägs att stadsbiblioteket omkring sekelskiftet förde en tynande tillvaro och att all utlåning så småningom upphörde. Men 1906 utsågs lärarinnan Anna Noring till bibliotekarie, och genom hennes oförtrutna arbete rycktes biblioteket upp, så att man nästan kan tala om en nystart.

Detta är väl känt, liksom att Anna var aktiv i rösträttsrörelsen. Mindre känt är att hon organiserade kvinnorättsrörelsen från stadsbiblioteket. När unga kvinnor kom för att låna böcker gav hon dem lämplig litteratur och sedan övertalade hon dem att i hemlighet engagera sig i hennes kampanj för kvinnlig rösträtt. Hon byggde upp ett nätverk av kvinnor. De var indelade i celler där kvinnorna i en cell inte kände till existensen av de andra cellerna. Nu började Annas kvinnor infiltrera alla manligt dominerade beslutande församlingar.

Redan 1907 uppnådde Anna sitt mål att få tillstånd allmän rösträtt för både män och kvinnor vid val till kommunfullmäktige. Och kampen gick nu vidare för att även få lika rösträtt och rösträtt för kvinnor även till Riksdagen.
Efter sex års samhällsomstörtande underjordisk verksamhet, som samordnades från Skellefteå stadsbibliotek, upptäckte emellertid David Markstedt vad Anna och hennes medsystrar höll på med. David hade med stort energi kämpat emot rösträtt för både män och kvinnor till kommunfullmäktige, men hade fått se sig delvis besegrad 1907.
Rösträtten baserades nu inte längre enbart på förmögenhet, men den 40-gradig skalan lyckades Arvid Lindman och Anders Markstedt försvara. Men kampen gick vidare. Nu gällde det att hindra fruntimmer att ta sig in i Riksdagen och att hindra att det blev lika rösträtt för alla.

Eftersom Anna tillhörde den Markstedtska klanen kunde David inte använda sin vanliga metod, dvs. att ordna en annan tjänst åt henne eller alternativt lägga ned hela stadsbiblioteket. Med hjälp av lobbying lyckades David i stället få tillstånd ett beslut om att överföra biblioteket till Skellefteå kyrkoförsamling. Den hade David gudskelov alltjämt full kontroll över.
Det första steget för att stoppa Anna och hennes militanta icke-våldsbejakande suffragetter gick som planerat, men sedan inträffade något oväntat. David Markstedt fick ett slaganfall och avled kl. 11.55 den 11/11 1913. David blev bara 75 år gammal.
David begravdes i en ny egen familjegrav väster om Landskyrkan. Vid en släktmiddag ett år senare i det Markstedtska huset fick Anna Noring veta av sin moster Anna Markstedt att David kände till hennes hemliga kvinnokamprörelse och att han hade tänkt att stopp den. Det lär ha vara då som Anna Norling yttrade de bevingade orden: ”Jag blev så sint på honom att jag skulle kunna orenat på hans grav!”
Anna ångrade sig efter en tid, men hon fortsatte än mer energiskt med sin kamp för lika rösträtt. När den hade vunnits år 1921 besökte hon den 11 november Landskyrkan och lade blommor på Davids grav.

Typ av person:Fysisk person

Titel:Lärare

Levnadsperiod:1873 – 1962

Alternativt Namn 1:Markstedt

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag“Noring Anna”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-8995/

Kommentarer om “Noring Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!