Familj

SM_BB 00009.jpg
Foto : Birger Bäckman
Familjeföretaget Helmer Lindberg ca 1923.
Helmer Lindberg var en aktiv man i byn. Han var idrottsledare och med i CIF från starten 1925, och medverkade också bland annat i Kooperativas styrelse. Till yrket var han bagarmästare med bagarbod och kafé längs byavägen, närmast öster om Kooperativa.
Till vänster Helmer och Signe med barnen Siri, Irma, och Norma. På trappan Adolf Johansson, läraktig springpojke som senare startade eget vid nuvarande Scharinsvägen, norr om järnvägen. ”Bagarpigan” Agda Wallmark kom utsocknes ifrån och mötte sitt öde i Klemensnäs, hon gifte sig 1923 med Birgers bror Bengt Bäckman. Agda gick bort för bara ett par år sedan, någon vecka efter sin hundraårsdag. Personerna till höger är okända, vågar man gissa att det är Helmers bror med familj på besök?Objekttyp

Titel

Familj

Anmärkning

Birger Bäckman föddes i Klemensnäs 1903. När han gick bort 1965 var han AB Scharins Söners ekonomidirektör. Då hade han bott och verkat i byn och företaget under hela sitt liv.
Arbetarfamiljen Lars Anton Bäckman bodde fram till 1926 i en av bolagets arbetarbostäder, ”Övre kasärn”. Birger hade sju syskon, och mat för dagen var - som för alla i kasernerna - det ständiga bekymret.
Ändå valde Birger en för den tiden ganska exklusiv hobby. Redan 1920, som 17-åring, började han fotografera och skaffa en enkel men förvånansvärt riklig utrustning. Motiven på efterlämnade fotonegativ från 1920-talet tyder på att små uppdrag kan ha bidragit till finansieringen, till exempel dokumentation för bolagets räkning. Andra motiv är gruppbilder från byns föreningsliv samt grannfamiljer och deras barn - kanske gav även denna fotografering kontanta bidrag till hobbyn

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BB 00009

Ämne 1

Familj

Ämne 2

Hatt

Ämne 3

Kostym

Ämne 4

Keps

Ämne 5

Klänning

Tillkomsttid start

cirka 1923

Bild byline

Foto : Birger Bäckman

Förvärvsdatum

200306

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Skellefteå

Motiv - Socken

Skellefteå stad

Motiv - Ort

Klemensnäs

Material 1

Glas

Format

9x12

Bildtyp

Negativ

Filstorlek

Bilden finns digital på CD 34 i närarkivet. Tiff, 300 dpi, storlek 34x23 cm, 4037x2740 pixlar.

Källhänvisning

“Familj,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 7 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/121968.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!