Bönhus

SM_BB 00011.jpg
Foto : Birger Bäckman
Gruppbild tagen inifrån bönhuset. En tillrest predikant ledde bönen, så högtidligt var det inte varje gång.
Med ekonomiskt bidrag från sågindustribolagen i Nyhamn och Klemensnäs uppfördes ”bönhuset” ca 1890. Bönhuset blev en naturlig samlingsplats även för icke-religiösa möten, och var dessutom skollokal under flera perioder.
Nästan varenda person på den mer än 75 år gamla bilden har kunnat identifieras. Sture Lundmark ska ha äran för den prestationen.

Titel

Bönhus

Anmärkning

Birger Bäckman föddes i Klemensnäs 1903. När han gick bort 1965 var han AB Scharins Söners ekonomidirektör. Då hade han bott och verkat i byn och företaget under hela sitt liv.
Arbetarfamiljen Lars Anton Bäckman bodde fram till 1926 i en av bolagets arbetarbostäder, ”Övre kasärn”. Birger hade sju syskon, och mat för dagen var - som för alla i kasernerna - det ständiga bekymret.
Ändå valde Birger en för den tiden ganska exklusiv hobby. Redan 1920, som 17-åring, började han fotografera och skaffa en enkel men förvånansvärt riklig utrustning. Motiven på efterlämnade fotonegativ från 1920-talet tyder på att små uppdrag kan ha bidragit till finansieringen, till exempel dokumentation för bolagets räkning. Andra motiv är gruppbilder från byns föreningsliv samt grannfamiljer och deras barn - kanske gav även denna fotografering kontanta bidrag till hobbyn

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BB 00011

Ämne 1

Bönhus

Ämne 2

Kyrkliga inventarier

Ämne 3

Predikant

Tillkomsttid start

cirka 1925

Bild byline

Foto : Birger Bäckman

Förvärvsdatum

200306

Motivkategori

Grupporträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Skellefteå

Motiv - Socken

Skellefteå stad

Motiv - Ort

Klemensnäs

Bildtyp

Negativ

Filstorlek

Bilden finns digital på CD 34 i närarkivet. Tiff, 300 dpi, storlek 36x26 cm, 4337x3057 pixlar.

Källhänvisning

“Bönhus,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 6 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/121970.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!