Häst

SM_BB 00017.jpg
Foto : Birger Bäckman
I juli 1932 tillkallades ”kravallpolis” söderifrån i samband med att strejker utbrutit på flera håll under våren, bl a i Klemensnäs. Polisens uppgift var att skydda de strejkbrytare som Scharins anställt, något som ledde till öppna konfrontationer mellan arbetare och strejkbrytarna. Många skadades på båda ”sidor” under bråken.
För byns ungar var poliserna ett spännande inslag i vardagen. Sven Carlsson (född 1924 och kanske med på bilden) berättar: ”Vi gick ärenden för att köpa t ex cigaretter. Vi kunde få 5 eller 10 öre för besväret. För det fick man ju en strut karameller.”
Birger tog bilden västerut från övervåningen i Lars Anton Bäckmans hus. På lägdorna bortom den nuvarande Scharinsvägen byggdes senare nytt kontor (1944) och brukshotell/tjänstemannamäss (1947).

Objekttyp

Nyckelord

Titel

Häst

Anmärkning

Birger Bäckman föddes i Klemensnäs 1903. När han gick bort 1965 var han AB Scharins Söners ekonomidirektör. Då hade han bott och verkat i byn och företaget under hela sitt liv.
Arbetarfamiljen Lars Anton Bäckman bodde fram till 1926 i en av bolagets arbetarbostäder, ”Övre kasärn”. Birger hade sju syskon, och mat för dagen var - som för alla i kasernerna - det ständiga bekymret.
Ändå valde Birger en för den tiden ganska exklusiv hobby. Redan 1920, som 17-åring, började han fotografera och skaffa en enkel men förvånansvärt riklig utrustning. Motiven på efterlämnade fotonegativ från 1920-talet tyder på att små uppdrag kan ha bidragit till finansieringen, till exempel dokumentation för bolagets räkning. Andra motiv är gruppbilder från byns föreningsliv samt grannfamiljer och deras barn - kanske gav även denna fotografering kontanta bidrag till hobbyn

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BB 00017

Ämne 1

Häst

Ämne 2

Polis

Ämne 3

Barn

Ämne 4

Staket

Ämne 5

Lada

Tillkomsttid start

193207

Bild byline

Foto : Birger Bäckman

Förvärvsdatum

200306

Motivkategori

Verksamhet

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Skellefteå

Motiv - Socken

Skellefteå stad

Motiv - Ort

Klemensnäs

Bildtyp

Negativ

Filstorlek

Bilden finns digital på CD 34 i närarkivet. Tiff, 300 dpi, storlek 41x22 cm, 4840x2612 pixlar.

Källhänvisning

“Häst,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 10 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/121976.

Publikationer

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!