Båt

SM_BB 00023.jpg
Foto : Birger Bäckman
Utflykt med bolagets (Scharins) bogserbåt ”Fanny” ca 1950. Vid dörren till styrhytten står fru Scharin. I fören (med solglasögon) Tonny Bäckman.
”Arbetsstugan” inledde sin verksamhet hösten 1939 med disponentfrun Birgit Unander-Scharin som initiativtagare. Den var en samlingspunkt för byns kvinnor, som träffades till handarbetskvällar. Många alster sändes till inkallade soldater. En av arbetsstugans traditioner var att anordna en julfest för bolagets pensionärer. Verksamheten pågick till en bit in på 1960-talet.
Trevliga utflykter förekom också, som här med bolagets bogserbåt ”Fanny” ca 1950. Vid dörren till styrhytten står fru Scharin. I fören (med solglasögon) Tonny Bäckman.

Titel

Båt

Anmärkning

Birger Bäckman föddes i Klemensnäs 1903. När han gick bort 1965 var han AB Scharins Söners ekonomidirektör. Då hade han bott och verkat i byn och företaget under hela sitt liv.
Arbetarfamiljen Lars Anton Bäckman bodde fram till 1926 i en av bolagets arbetarbostäder, ”Övre kasärn”. Birger hade sju syskon, och mat för dagen var - som för alla i kasernerna - det ständiga bekymret.
Ändå valde Birger en för den tiden ganska exklusiv hobby. Redan 1920, som 17-åring, började han fotografera och skaffa en enkel men förvånansvärt riklig utrustning. Motiven på efterlämnade fotonegativ från 1920-talet tyder på att små uppdrag kan ha bidragit till finansieringen, till exempel dokumentation för bolagets räkning. Andra motiv är gruppbilder från byns föreningsliv samt grannfamiljer och deras barn - kanske gav även denna fotografering kontanta bidrag till hobbyn

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BB 00023

Ämne 1

Båt

Ämne 2

Ångbåt

Ämne 3

Utflykt

Ämne 4

Kvinna

Ämne 5

Förening

Tillkomsttid start

cirka 1950

Bild byline

Foto : Birger Bäckman

Förvärvsdatum

200306

Motivkategori

Verksamhet

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Skellefteå

Motiv - Socken

Skellefteå stad

Motiv - Ort

Klemensnäs

Bildtyp

Negativ

Filstorlek

Bilden finns digital på CD 34 i närarkivet. Tiff, 300 dpi, storlek 40x23 cm, 4744x2772 pixlar.

Källhänvisning

“Båt,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 4 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/121982.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!