Massaindustri

SM_BB 00045.jpg
Foto : Birger Bäckman
Svåra bränder är återkommande inslag i AB Scharins Söners historia. 1935 brann både såg och massamagasin, och efter branden gällde det att rädda vad som räddas kunde! De hårt packade massabalarna tål eld mycket bra. Under ytan är produkten intakt och säljbar. Ett helt ”kompani” avdelades för en tidsödande men relativt lönsam renskärning.
Vid styrelsemöte den 19 oktober 1935 kunde disponenten meddela ”att all bränd massa i Klemensnäs nu var försåld”. Att ge upp var det aldrig tal om. Protokollet berättar sålunda att hälften av ett beslutat nybygge nu var rest (och att grunderna till en ny såg var gjutna).

Objekttyp

Titel

Massaindustri

Anmärkning

Birger Bäckman föddes i Klemensnäs 1903. När han gick bort 1965 var han AB Scharins Söners ekonomidirektör. Då hade han bott och verkat i byn och företaget under hela sitt liv.
Arbetarfamiljen Lars Anton Bäckman bodde fram till 1926 i en av bolagets arbetarbostäder, ”Övre kasärn”. Birger hade sju syskon, och mat för dagen var - som för alla i kasernerna - det ständiga bekymret.
Ändå valde Birger en för den tiden ganska exklusiv hobby. Redan 1920, som 17-åring, började han fotografera och skaffa en enkel men förvånansvärt riklig utrustning. Motiven på efterlämnade fotonegativ från 1920-talet tyder på att små uppdrag kan ha bidragit till finansieringen, till exempel dokumentation för bolagets räkning. Andra motiv är gruppbilder från byns föreningsliv samt grannfamiljer och deras barn - kanske gav även denna fotografering kontanta bidrag till hobbyn

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

BB 00045

Samhör med

BB 00045 - BB 00049

Ämne 1

Massaindustri

Ämne 2

Brand

Ämne 3

Magasin

Ämne 4

Sågverk

Tillkomsttid start

1935

Bild byline

Foto : Birger Bäckman

Förvärvsdatum

200306

Motivkategori

Byggnad

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Skellefteå

Motiv - Socken

Skellefteå stad

Motiv - Ort

Klemensnäs

Nummer i bildserie

1

Bildtyp

Negativ

Filstorlek

Bilden finns digital på CD 34 i närarkivet. Tiff, 300 dpi, storlek 29x18 cm, 3427x2215 pixlar.

Källhänvisning

“Massaindustri,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 8 augusti 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/122004.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!