Maskin

Bild som illustrerar objekt c61-139850

Beskrivning: Demonstration av det första motordrivna självrensande tröskverket i Skellefteå stad. I bakgrunden syns tingshuset. Fotot togs troligen i början av 1910-talet och var med i Skelleftebladets julnummer 1912. Se nedan:

Gevaliatröskverk
De utmärkta Gevalia-tröskverken ha nu kommit till användning i norra länsdelen och allt tyder på att de så småningom komma att uttränga de otidsenliga bulttröskverken. Det första Gevalia-tröskverk som levererades hit upp var inköpt af landtbrukare J V Nilsson i Morön, Skellefteå och kakelugnsmakaren Henrik Lundström i Skellefteå stad och kostade 2 700 kronor inclusive motor på 8 hästkrafter som betingade ett pris af 1 600 kr.
Bilden visar nämnda tröskverk i arbete å rådman David Markstedts ägor härstädes. Det sinnrika tröskverket skiljer säden i trenne kvaliteér. Allt arbete med undantag af inmatning och undanskaffande af affallet gör maskinen som på kort tid uttröskar vanliga kvantiteter säd.
Hittills ha cirka 400 Gevalia-tröskverk sålts till olika delar af landet och allt tyder på att det utmärkta tröskverket har framtiden för sig.
Ombud för Gevalia-tröskverken i norra länsdelen äro landtbrukare J V Nilsson, Morön, Skellefteå stad och hr Henrik Lundström, Skellefteå stad.

Anmärkning: Ej kopia. Gåva av civilingenjör Nils Löfgren, Söderåkra.

Objektnummer: C 01453

Ämne: Maskin, Jordbruksredskap, Tröskning

Tillkomstperiod: 1910 - 1912

Motivkategori: Verksamhet

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Skellefteå

Motiv - Socken: Skellefteå stad

Motiv - Ort: Skellefteå

Material: Acetat

Format: 6x7

Bildtyp: Repronegativ

Personrelation

Förvärvat från: Nils Löfgren, Söderåkra

Syns i bild: J V Nilsson; lantbrukare, Henrik Lundström; kakelugnsmakare

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Maskin", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 16 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-139850/

Kommentarer om “Maskin

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!