Bryggeri

Bild som illustrerar objekt c61-143773
Bild som illustrerar objekt c61-143773
Foto : Maja Åström
©Skellefteå museum

Beskrivning: Toressons bryggeri. Bilden är förmodligen tagen 1905 vid Toressons bryggeri i Bureå. Bryggeriet låg vid Ytterforsens norra sida, ner mot Skäret. Två ekipage är på väg ut för försäljning av bryggeriets produkter till byarna. De färdades ända in i Burträsk socken. På det främre flaket är det lastat kaggar med svagdricka i storlekar om ett helt ankare och ett halv ankare, Den lagrade svagdrickan tillverkades i Stockholm och tappades i Bureå, enligt uppgift från Emanuel Toresson, f.1906, son till Jöns och Anna Toresson. En annan uppgift säger att svagdrickan tillverkades i Bureå. En och två gånger per år kom en inspektör för att kontrollera alkoholhalten i produkterna. Det gick åt mycket kaggar. Det fanns ingen pant på dem. Kunderna behöll kaggarna som förvaringskärl bl.a. för sylt.
Det bakre flaket är lastat med bl.a. tomtebrus och sockerdricka av egen produktion. Drängen Simon sitter på flaket. Bryggaren själv Jöns Toresson står t. v. nedanför bron. Barnen är fr. v: Anna, f. 1899, de två i vagnen är Alma, f. 1902 och Agda, f. 1904. Agda drunknade i älven 1907.
Jöns kom till Skellefteå 1895 där han började som bryggardräng på Skellefteå Svagdricks Bryggbolag. 1896 flyttade Jöns till Bureå och började samma år bygga bryggeriet med bostad, ett s. k. knubbhus. Jöns avled 1912.

Anmärkning: Text: Rolf Bengtsson.

Objektnummer: C 05366

Ämne: Bryggeri, Häst, Vagn, Tunna, Folksamling

Tillkomstperiod: 1905

Motivkategori: Byggnad

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Skellefteå

Motiv - Socken: Bureå

Motiv - Ort: Bureå

Verksamhetsort fotograf: Bureå, Kallholmen

Material: Acetat

Format: 6x7

Bildtyp: Repronegativ

Filstorlek: Bilden finns digital på CD 1142 i närarkivet. Tiff, 300 dpi, storlek 66x48 cm, 7833x5642 pixlar, 84 mb.

Personrelation

Fotograf: Maja Åström, Bureå

Syns i bild: Toressons bryggeri, Emanuel Toresson, Anna Toresson, Simon, Okänd, Okänd, Anna Toresson, Jöns Toresson, Okänd, Alma Toresson, Agda Toresson, Okänd, Okänd, Okänd

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Bryggeri", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 28 mars 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-143773/

Kommentarer om “Bryggeri

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!