Musik

SM_X 00663.jpg
Foto : Abel J Tjernlund / Skellefteå museum
Gruppfoto från en spelmanstävling 1933 i samband med Sveriges godtemplarungdoms sommarting i Skellefteå. Kvinnorna är Helga Wallner från Umeå och Gerda Rönnmark från Skellefteå. De två äldsta var 84 och 75 år gamla. Segraren Sten Weibring (f. 1911 i Mjällby, Blekinge) är tredje från vänster i den närmaste raden. Han spelade på träskofiol. Näst längst ut till höger sitter sannolikt Daniel Amkoff från Holmsund (med runda glasögon). Sittande i andra raden, trea från vänster är Frans Viktor Burman från Ljusvattnet i Burträsk. I tredje raden, femte person från vänster synes vara Manfred Arnkvist i Ljusvattnet. Tredje från vänster i bakersta raden Oskar Widman i Norrböle, Skellefteå.

Titel

Musik

Anmärkning

Sten Weibring (f. 1911 i Mjällby, Blekinge) lärde sig spela fiol som 17-åring i Helsingborg av spelmannen Pelle Trygg. Han flyttade till Vindeln tidigt 1930-tal. Sten Weibring var mycket känd och spelade i radio många gånger. Det finns också inspelningar med honom på rullband; på den jag har hört spelar han nyckelharpa. Det var också Sten Weibring som spelade solo inför 110 000 personer på olympiska spelen i Berlin 1936, jag har för mig att det var Himmler som var ett stort fan av honom. 1939 turnerade Weibring i USA med Sven Härdelin och Gösta Knutsson. Uppgifter från Arvid Staaf, Västerbottens spelmansförbund.

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

X 00663

Ämne 1

Musik

Ämne 2

Tävling

Ämne 3

Kvinna

Ämne 4

Musikinstrument

Ämne 5

Fiol

Tillkomsttid start

1933-08-06

Bild byline

Foto : Abel J Tjernlund

Upphovsrättsinnehavare

Skellefteå museum

Motivkategori

Grupporträtt

Verksamhetsort fotograf

Skellefteå, Byske

Material 1

Glas

Format

18x24

Bildtyp

Negativ

Källhänvisning

“Musik,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 8 augusti 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/298273.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!