Sabel

1111__A.jpg
1111__B.jpg

Titel

Sabel

Anmärkning

Sabel med fäste av mässing krönt med lejonhuvud-knapp och balja av mässing med urtagningar. Eneggad klinga med flat rygg 990 mm lång. Enligt uppgift rysk.

Enligt äldre katalog: "Detta svärd har följande historia - Under 1808-09 års krig plundrades och uppbrändes af ryssarna inspektören Vincents bostad vid Säfvar och Vincent bortsläpades till Djekneboda. Lös kommen återvände han mot hemmet och mötte på vägen 2 ryssar av hvilka den ene ledde Vincents häst och den andre, som var sårad, red på hästen. Vincent ryckte till sig den ena ryssens svärd och nedhögg dem båda och igentog sin häst samt medtog mordvapnet som just var detta svärd.

Gåva av inspektor Olsson i Kvarnbyn med villkor att det skall till staden i Skellefteå".
Berättelsens personer har inte kunnat bekräftas.

Museikod

Sm

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

1111

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Skellefteå

Historik - Socken

Burträsk

Historik - Ort

Kvarnbyn

Förvärvsdatum

1885

Negativnummer

1111

Sakord

Sabel

Klassifikation 1

Vapen

Klassifikation 2

Militärväsen

Antal

1

Material 1

Mässing

Längd (mm)

990

Tillverkning - Land

Ryssland

Fridata 1

1809

Äldre katalogtext

Sabel med fäste av mässing krönt med lejonhuvud-knapp och balja av mässing med urtagningar. Eneggad klinga med flat rygg 990 mm lång.
Enligt uppgift rysk.


Enligt äldre katalog: "Detta svärd har följande historia - Under 1808-09 års krig plundrades och uppbrändes af ryssarna inspektören Vincents bostad vid Säfvar och Vincent bortsläpades till Djekneboda. Lös kommen återvände han mot hemmet och mötte på vägen 2 ryssar av hvilka den ene ledde Vincents häst och den andre, som var sårad, red på hästen. Vincent ryckte till sig den ena ryssens svärd och nedhögg dem båda och igentog sin häst samt medtog mordvapnet som just var detta svärd.Gåva av inspektor Olsson i Kvarnbyn med villkor att det skall till staden i Skellefteå".

Källhänvisning

“Sabel,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 23 oktober 2021, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/3116.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!