Inspektorsbostad

Bild som illustrerar objekt c61-315222
Bild som illustrerar objekt c61-315222
Foto : August Jensen

Beskrivning: Bolagskontoret/Inspektorsbostaden vid Brännfors sågverk,

Objektnummer: DIG 06472

Ämne: Kontorsbyggnad

Tillkomstperiod: Före 1927

Motivkategori: Byggnad

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Skellefteå

Motiv - Socken: Byske

Motiv - Ort: Renholmen

Bildtyp: Digitalt repro

Berättat: Detta är Bolagskontoret/Gamla Herrgården precis som ni påstår. Gaveln som syns på bild vätter mot norr. På nedre våningen i denna norra flygel fanns en privatbostad där sågens förvaltare med familj bodde. På övre våningen fanns rum för delar av tjänstefolket som arbetade på Bolagskontoret.

Den bortre delen av byggnaden, såsom den syns i bild, var samtidigt västra gaveln i denna vinkelbyggda mycket pampiga byggnad som även inrymde arbetsplatser för sågens förvaltare och högre tjänstemän, kök och matsal, en elegant salong samt rum för tillresta gäster på övrevåningen. På markplan, i den murade källarvåningen inrymdes bolagsboden dit arbetarhustrurna gick för att kvittera ut arbetarnas löner mot varor i bolagsboden.
Fler fotografier finns av denna byggnad: ( se foto i Skellefteå museums eller Västerbottens museum samlingar; Bildnummer C08455 (Den pampiga entrén till bolagskontoret), Bildnummer C 00747; Bolagskontorets fasad från väster där man ser entrén till Bolagsboden som låg på gaveln på nedre plan) samt bildnummer J2338 där man ser bolagskontoret/gamla Herrgårdens bostadsdel från norr i vinterskrud)
Men om vi återgår till bilden. Om man stod och tittade man ut genom fönstren som fanns efter långsidan på denna flygel så blickade man mot väster. Tittade man ner för sluttningen så såg man först delar av östra brädgården och banan där den elektrifierade järnvägen löpte. Lyfte man blicken lite såg man kaphuset. Lyfte man blicken ytterligare och såg upp till höger så kunde man då se Åbyälven komma till ro efter sista forsen och skepp som låg för ankar i väntan på lastning, man kunde se det lilla brädgårdskontoret längst ut på kajhörnet vid Granholmen. Till vänster därom såg man västra brädgården och vid kaj framför brädgården kunde man troligtvis se pråmar som lastades med splitved eller annat virke. Till vänster därom såg man timmerupplaget och sedan sågverksbyggnaden.

Personrelation

Fotograf: August Jensen, Skellefteå

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Inspektorsbostad", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 29 mars 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-315222/

Kommentarer om “Inspektorsbostad

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!