Kniv

SM 27067__A.jpg
SM 27067__B.jpg
SM 27067__C.jpg
SM 27067__D.jpg

Titel

Kniv

Beskrivning

Blad av järn, ornerat skaft av bly

Anmärkning

Kniven från Garaselet
Text: Lennart Sundqvist, Västerbotten 3/1993

I juli 1970 pågick de första egentliga utgrävningarna vid Garaselet intill Byskeälven några kilometer nedströms byn Kåtaselet nordväst om Myrheden. Orsaken var att här iakttagits frameroderade föremål av flinta vid stranden, ett material som var högaktuellt efter de nyss avslutade utgrävningarna vid Bjurselet,en yngre stenåldersboplats vid dåvarande Byskeälvens utlopp.
Boplatsen vid Garaselet var anlagd i inre delen av viken vid älvens södra strand, och som ofta sker vid goda naturlägen har platserna besökts flera gånger under historiens lopp. Följden blir ofta att restprodukter, avfall och kvarglömda föremål finns från olika tidsperioder, så även från vår egen tid. Ett mycket oväntat fynd utgjordes av en välbevarad kniv, helt i metall med ett kort nött blad av järn samt ett rikt ornamenterat skaft av bronsplattor som fästs kring en blykärna. Mönstringen är fördelad runt skaftet och uppdelad i fyra fält. Dessa uppvisar en kringlagd bandornamentik, lutande streck samt bandornamentik uppbyggd av hjärtformer och mandorlaformer.
Närmaste fyndplats med liknande knivar finns i östra Karelen vid ryska gränsen, där man under slutet av 1800-talet hittade sex knivar i kvinnogravar med obrända lik. Men här slutar inte jämförelsen. Genom det nya och öppnare samarbetet med Ryssland öppnas också helt nya möjligheter för den nordiska forskningen. Kulturspår har visat att kontakterna med de rika handelsområdena österut förekommit i både förhistorisk och historisk tid. Jämförande studier i rysk litteratur visar att knivtypen förekommer rikligt i trakterna sydväst om Ladoga och i regel påträffas tillsammans med slidor av läder, rikt dekorerade med bronsbeslag. Kniven har tillsammans med andra föremål smyckat kvinnors högtidsdräkter. Både i Finland och Ryssland anges samma datering, tiden mellan 1100-1300 e.Kr. Enligt historikern Wladimir Barishnikov vid universitetet i St Petersburg tillhör föremålen en befolkningsgrupp, voterna, med östsjöfinskt ursprung och med utbredning sydväst och väst om Ladoga. Det enstaka och troligen borttappade fyndet i Garaselet ger ett intressant historiskt perspektiv på hur forna kontakter fungerat mellan folkgrupper spridda över stora avstånd. Troligen har handeln med bl. a. skinnvaror varit den drivande kraften i kontakterna. Fyndet ger på ett unikt sätt en bekräftelse på de uppgifter som lämnas i de isländska sagorna, om handelsmän från Karelen och Novgorod som företog handelsresor långt upp i lappmarken.

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

27067

Littera / subnummer

1

Tillkomsttid start

1100-tal

Tillkomsttid slut

1300-tal

Användningstid start

1100-tal

Användningstid slut

1300-tal

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Skellefteå

Historik - Socken

Jörn

Historik - Ort

Garaselet

RAÄ-nummer

79, Jörns socken

Sakord

Kniv

Klassifikation 1

Jordfynd

Klassifikation 2

Kniv

Antal

1

Material 1

Brons

Material 2

Järn

Material 3

Bly

Längd (mm)

146

Bredd (mm)

20

Tillverkningstid start

1100-tal

Tillverkningstid slut

1300-tal

Tillverkning - Land

Ryssland

Tillverkning - Län

Östra Karelen

Fyndort - Land

Sverige

Fyndort - Län

Västerbotten

Fyndort - Kommun

Skellefteå

Fyndort - Socken

Jörn

Fyndort - Ort

Garaselet

Fyndort - Fornlämningstyp

Boplats

Fyndort - Fyndomständighet

Utgrävningsfynd

Fyndort - RAÄ-nummer

79, Jörns socken

Fyndort - Objektidentitet

1970/20

Källhänvisning

“Kniv,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 13 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/315386.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!