[Namnlös]

SM_DIG 06749.jpg
Foto: Herman Fahlgren / Västerbottens museum
I förgrunden syns Nils Landstedts gård med uthus. Fru Landstedt finns med på bilden och hon har schalett på huvudet. Bilden är tagen från söder och fotografen står på Torsten Vesterlunds gård. I bakgrunden syns Holmbacken och uppe på åsen längst till vänster i bild syns ett faktorskontor varifrån man kunde överblicka östra brädgården. Mitt i bild är bageriet. Bageriet arrenderades vid sekelskiftet 1900 av handlaren och bagaren F. W. Öberg. Bageridelen fanns i den murade källardelen och grunden efter denna byggnad syns fortfarande tydligt. Övre våningen, som syns på bilden, bestod av två lägenheter. Bland de som ska ha bott i huset var bland annat August Hedmans änka och sågverksbolagets kusk, Anton Johansson med fru.
Framför bageriet, nere i slänten skymtar ett avlångt uthus som tillhörde bageriet. I skogspartiet längre till höger i bild skymtar bagarstugan på Holmbacken som fanns kvar en bit in på 1950-talet. Till höger därom syns baksidan av nya herrgårdens uthuslänga.

Objekttyp

Nyckelord

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

DIG 06749

Ämne 1

Bageri

Ämne 2

Bagarstuga

Ämne 3

Uthus

Ämne 4

Bostad

Ämne 5

Gård

Bild byline

Foto: Herman Fahlgren

Upphovsrättsinnehavare

Västerbottens museum

Förvärvsdatum

2019-04-17

Samtidigt förvärvat

DIG 06694-DIG 06749

Motivkategori

Landskap

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Motiv - Kommun

Skellefteå

Motiv - Socken

Byske

Motiv - Ort

Renholmen

Bildtyp

Digitalt repro

Källhänvisning

“[Namnlös],” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 20 november 2019, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/316351.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!