Landskap

Bild som illustrerar objekt c61-316351
Bild som illustrerar objekt c61-316351
Foto: Herman Fahlgren
©Västerbottens museum

Beskrivning: I förgrunden syns Nils Landstedts gård med uthus. Fru Landstedt finns med på bilden och hon har schalett på huvudet. Bilden är tagen från söder och fotografen står på Torsten Vesterlunds gård. I bakgrunden syns Holmbacken och uppe på åsen längst till vänster i bild syns ett faktorskontor varifrån man kunde överblicka östra brädgården. Mitt i bild är bageriet. Bageriet arrenderades vid sekelskiftet 1900 av handlaren och bagaren F. W. Öberg. Bageridelen fanns i den murade källardelen och grunden efter denna byggnad syns fortfarande tydligt. Övre våningen, som syns på bilden, bestod av två lägenheter. Bland de som ska ha bott i huset var bland annat August Hedmans änka och sågverksbolagets kusk, Anton Johansson med fru.
Framför bageriet, nere i slänten skymtar ett avlångt uthus som tillhörde bageriet. I skogspartiet längre till höger i bild skymtar bagarstugan på Holmbacken som fanns kvar en bit in på 1950-talet. Till höger därom syns baksidan av nya herrgårdens uthuslänga.

Objektnummer: DIG 06749

Ämne: Bageri, Bagarstuga, Uthus, Bostad, Gård

Förvärvsdatum: 2019-04-17

Samtidigt förvärvat: DIG 06694-DIG 06749

Motivkategori: Landskap

Motiv - Land: Sverige

Motiv - Län: Västerbotten

Motiv - Kommun: Skellefteå

Motiv - Socken: Byske

Motiv - Ort: Renholmen

Bildtyp: Digitalt repro

Personrelation

Inlånad från: Stig Landstedt, Renholmen

Fotograf: Herman Fahlgren, Renholmen

Syns i bild: Nils Landstedt (Renholmen), Landstedt (Renholmen), Bagare F W Öberg (Renholmen), Kusk Johansson Anton (Renholmen)

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Landskap", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 19 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-316351/

Kommentarer om “Landskap

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!