[Namnlös]

SM_DIG 06850.jpg
Anna Hägglund på cykelsemester 1944.

Objekttyp

Nyckelord

Anmärkning

Min pappa köpte en cykel 1905 då var han 34 år. Det var min syster Rut som lärde mig cykla på pappas cykel. Då hade mina bröder redan börjat arbeta och köpt egna cyklar. De köpte reservdelar och lagade cyklarna själva. Jag fick min första egna cykel när jag var 17 år, som jag minns det så delade jag och mamma på kostnaden. Jag hade arbetat i en familj i närheten och tjänade 30 kronor i månaden. Innan dess hade jag fått använda pappas cykel.
När jag var 16 år så började min syster Rut arbeta som mejerska i Överklinten. Då cyklade jag från Balfors och dit 16 mil sedan vidare till Boliden och hälsade på en moster och så tillbaka till Balfors. När Rut arbetade så fick mamma höra att hon inte mådde bra och skulle få röntga lungorna. Mamma tyckte att jag skulle cykla till Umeå, det var 7 mil dit, för att se hur det var med henne. Vi hade inte bestämt att vi skulle träffas så jag cyklade till sjukhuset den dagen hon skulle dit, men när jag kom fram så var hon inte där. Jag tänkte efter lite grann och kom fram till att det var bara en person som jag trodde att hon skulle kunna tänkas passa på och besöka när hon ändå var i Umeå och som tur var så hittade jag henne där.

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

DIG 06850

Ämne 1

Cykel

Motivkategori

Porträtt

Motiv - Land

Sverige

Motiv - Län

Västerbotten

Källhänvisning

“[Namnlös],” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 21 oktober 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/317626.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!