Insamlingsbössa

27244__A.jpg
27244__B.jpg
27244__C.jpg
27244__D.jpg

Titel

Insamlingsbössa

Beskrivning

Insamlingsbössa i form av ett knäsittande barn som nickar med huvudet när ett mynt läggs i myntspringan. Från Skellefteå EFS. Troligen 1930-tal.

Anmärkning

Insamlingsbössa bestående av en träask med en skulptur av papier maché. Asken målad i grönbrunt med myntinkast på ovansidan och draglåda med lås på bakre kortsidan. Nyckeln saknas. På lådans framsida en skylt med texten Söndagsskolans mission.
Skulpturen föreställer ett knäsittande barn klädd i lång vit dräkt med rött skärp.
När ett mynt släpps i myntspringan rör det i en metallplatta som gör att barnets huvud nickar.

Undertill en etikett med text: Tillhör Skellefteå EFS.
Enligt Svenska kyrkans hemsida bildas EFS Mission i Skellefteå församling 1861.
1957 revs bönhuset i Skellefteå.

Sådana insamlingsbössor användes ofta för insamling av medel för mission och hjälp till barn i fattiga länder. Ofta gjordes insamlingen av barnen i Söndagsskolan. Att barnet har mörk hud signalerade för givaren att missionen och hjälpen skulle gå till barn i Afrika, Indien eller andra platser långt från Europa. I senare tid anses liknande framställningar inte acceptabla och används inte.

Evangeliska Fosterlands-Stiftelsen (EFS), är en lågkyrklig och nyevangelisk väckelserörelse inom Svenska kyrkan som betonar vikten av lekmannaengagemang i kyrkan och som har rötter i 1800-talets folkväckelse.
Betoningen av det personliga ställningstagandet till Jesus Kristus har också utgjort teologisk grund för rörelsens omfattande missionsarbete.
EFS bildades den 7 maj 1856 på initiativ av prästen Hans Jacob Lundborg verksam i Lindesberg, och med stöd av den store väckelsepredikanten och skribenten Carl Olof Rosenius. Syftet var att i en inomkyrklig organisation samla de människor som berörts av väckelsen, och därigenom fungera som ett alternativ till den framväxande baptismen. Källa: Wikipedia

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

27244

Tillkomsttid start

efter 1930

Tillkomsttid slut

före 1960

Användningstid start

1930-tal

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Skellefteå

Historik - Ort

Skellefteå

Sakord

Insamlingsbössa

Klassifikation 1

Sparande och investering

Klassifikation 2

Missionsverksamhet

Antal

1

Material 1

Trä

Material 2

Papier maché

Längd (mm)

125

Bredd (mm)

85

Höjd (mm)

190

Tillverkningstid start

1930-tal

Källhänvisning

“Insamlingsbössa,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 14 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/317763.

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!