Blus

27255_2.jpg

Titel

Blus

Beskrivning

Blus av stickat vitt ylle. Använd vid studentexamen 1967.

Anmärkning

Blus, kortärmad med rund hals. Stickad i vitt yllegarn med delvis genombrutna randningar.
Blusen är en del av studentdräkt bestående av kjol, blus och kappa. Dräkten är använd av Lena Danielsson, född Stenberg 1947, vid hennes studentexamen 1967 vid Skellefteå Högre Allmänna Läroverk.
Studentexamen förekom i svenska gymnasier 1864–1968. År 1878–1905 benämndes den också som ”mogenhetsprövning”. Studentexamen var för hela riket gemensamma skriftliga prov på en bestämd dag och därefter muntlig examination. Studentexamen/mogenhetsprövning syftade till att ”ådagalägga huruvida lärjungarna inhämtat det mått av kunskaper” som var målet för gymnasiets undervisning och om de vunnit ”den mogenhet, som erfordras för bedrivande av studier vid universitet eller högre fackutbildning.”. År 1960 hade antalet studenter ökat markant; detta år tog 20 000 elever studentexamen varav nästan hälften var kvinnor. År 1965 var det lika många kvinnor som män som lyckades ta examen. Källa: Wikipedia.
Dräktens ylletyg är vävt av Märta Barker. Lena var god vän med Märtas dotter Britta. Märta Barker, född 1921, var mycket intresserad av vävning och var anställd på Hemslöjden i Skellefteå. Tyget är antingen vävt i vävstuga där flera kvinnor samsades om vävarna eller hemma i Märtas egen vävstol.
Dräkten är sydd av Lenas mor Maj Stenberg. Hon har även stickat blusen.
Lena berättar att spänningen var stor när de tilldelades ämnen de skulle tentera i, det kunde vara upp till tre ämnen. De studenter som blev godkända sprang skrikande ut på skolgården till släkt och vänner som väntade med plakat och blommor. De som underkändes fick gå ut bakvägen. Studenterna sjöng studentsången och gick i parad till torget med en musikkår i spetsen. Väl hemma kom släkt och vänner med uppvaktningar och senare samlades studentkamrater för egna festligheter. Studentmiddagen skedde på Statt. Till den hade Lena en annan klädsel, en gulmönstrad festklänning. Den klänningen och studentmössan har använts som utklädningskläder av Lenas barn, men den vita studentdräkten sparade hon i en resväska.
Lenas starkaste minne från studentexamen är att hon då fick veta att hon var gravid. Hon hade studentdräkten och studentmössan på sig under läkarbesöket hos läkaren Sigrid Nygren då det bekräftades. Se även Lenas berättelse nedan.

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

27255

Littera / subnummer

2

Samhör med

27255:1, 27255:3

Tillkomsttid start

1967

Användningstid start

1967

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Skellefteå

Historik - Ort

Skelleftehamn

Förvärvsdatum

2019-07-04

Berättat

Berättat av Lena Danielsson 2019-07-04
Efter tre års studier var tiden inne för mognadsexamen. Några veckor innan tentamen och examen klädde vi ut oss i olika fantasifulla kreationer. Varje ring hade sitt tema. Text på Min dräkt: ”Suckar äro elementen i vars sköte abiturienten vilar...” fritt efter Stagnelius.
Spänningen var stor när vi tilldelades de ämnen vi skulle tentera i, det kunde vara upp till tre ämnen. Tillresta censorer skulle avgöra om vi var värdig en examen. De som underkändes fick gå ut bakvägen, medan familj, släkt och vänner förgäves väntade med plakat, blommor och ballonger på skolans innergård.
Det var en viktig händelse att ta studentexamen och sluta skolan. Förberedelserna, förutom inläsning av de ämnen som skulle tenteras, var stora – förstår jag nu så här efteråt. Släktingar kom resande, mat skulle förberedas för öppet hus och middagar. Kläders skulle sys. En ljus dräkt för dagen och en elegant klänning till studentmiddagen på Statt. Mamma Maj (Stenberg) sydde oftast mina kläder. Hon var utbildad skolköks- och handarbetslärarinna i Uppsala och arbetade som textillärare under många år. Vi planerade och genomförde syprojekten tillsammans. Vi åkte tillsammans in till den välsorterade tygaffären Öhmans i Skellefteå. Där köpte vi ett gult mönstrat tyg till klänningen. Jag var god vän med Märta Barkers dotter Britta, som hade vackra hemvävda tyger i kappor och dräkter, det inspirerade mig att ha ett hemvävt tyg i min dräkt. Tiden och modet påverkade mig vid val av modeller.
När vi väl blev godkända och skrikande sprang ut på den välfyllda skolgården började festligheterna. Blommor plakat och ballonger. Studentsången sjöng vi och gick i parad ned till torget med en musikkår i spetsen. Väl hemma kom släkt och vänner med uppvaktningar. Senare mot kvällen samlades vi studentkamrater för egna festligheter.
Mitt starkaste minne av studentexamen: Jag började ana att jag var gravid. Jag var rädd. Jag var orolig. Jag var förtvivlad. Ingen visste mer än jag. Min kloka mor frågade mig bara några dagar senare om jag trodde att jag var gravid. Hon beställde tid hos doktor Sigrid Nygren. Jag hade min vita studentdräkt och mössan på huvudet när jag gick dit. Jag var gravid. När jag sa något om att nu har jag ingen ljusnande framtid, då tittade hon allvarligt på mig och sa: Den ljusnande framtid är din!
Jag och barnets far gifte oss samma år. Eftersom jag var omyndig fick vi ”skriva till Kungs” för att få gifta oss. Jag var då 20 år och min blivande man ett år yngre. Jan Danielsson. Min pappa var då präst i Skelleftehamn, Sten Stenberg (kyrkoherde). Jag minns inte att mina föräldrar sa något om att jag blivit gravid innan vi gifte oss. Men det fanns naturligtvis en del runtomkring som hade åsikter därom. Det fick jag veta först många år senare.
Den vita dräkten har jag sällan använt. Den har ändå följt med mig i en resväska genom åren. Studentmössan är utnött. Den användes till polismössa av mina barn. Den gula klänningen hamnade i utklädningskistan.

Tillverkning - Landskap

Västerbotten

Sakord

Blus

Klassifikation 1

Dräkt

Klassifikation 2

Högre undervisning

Antal

1

Material 1

Ull

Längd (mm)

490

Bredd (mm)

360

Färg 1

Vit

Tillverkningstid start

1967

Tillverkning - Land

Sverige

Tillverkning - Län

Västerbotten

Tillverkning - Kommun

Skellefteå

Tillverkning - Ort

Skellefteå

Källhänvisning

“Blus,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 14 juli 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/317780.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!