Brudkista

SM_DIG 06910_01.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
SM_DIG 06910_02.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
SM_DIG 06910_03.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
SM_DIG 06910_04.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
SM_DIG 06910_05.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
SM_DIG 06910_06.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
SM_DIG 06910_07.jpg
Krister Hägglund / Skellefteå museum
Brudkista från 1725, använd av Anna Catharine Åström hustru till Herman Petter Pettersson hon klädde brudar och hade sin utrustning i den här kistan.

Objekttyp

Nyckelord

Titel

Brudkista

Beskrivning

Brudkista från 1725 troligen tillverkad i Dalarna.

Anmärkning

Nuvarande ägaren f.d. kommunister i Skellefteå Landsförsamling, Lars Jonsson säger att Anna Catharine Åström hustru till Herman Petter Pettersson klädde brudar och svepte lik. Sin utrustning hade hon i den här kistan.

Kistan kan nog vara från 1725 och måleriet är typiskt för den perioden. Dock har det hänt saker med måleriet och även snickeriet under århundradenas gång, så originalskick kan man nog inte säga att det är, man har nog bättrat på ursprunget om jag säger som så. Kistan har sannolikt tillhört en högreståndsperson från början för att vid 1700-talets slut hamna hos allmogen.

Själva kistmodellen finns i hela landet, men är särskilt vanlig i Dalarna, kanske har de tillverkats där för att säljas omålade runtom i landet och efter försäljning blivit målade av en lokal konstnär? Måleriet på kistan känns mycket mer senbarock högrestånd än allmogeaktigt ut, även beslagen vittnar om högreståndsmiljö. Allmogen hade knappast denna typ av möbler 1725, men väl 50-60 år senare. Notera svanhalsarna i mitten som är frånställda varandra och ringar in en stiliserad vapensköld.

Försök till att tolka initialerna har gjorts men inte lyckats. De övre bokstäverna är ett mansnamn A= är troligen Anders eller Andreas, SM = ett släktnamn som börjar med S och andra ledet börjar med m, troligen man. Typ Sandman, Svedman. Initialerna under ED – Eva, Emma, Elisabet – ett släktman som är enledat och börjar på D. I äldre tid var det vanligen prästfrun som klädde brudar. Kanske har kistan tidigare tillhört en prästfru – men det finns inte någon person som passar in på initialerna enligt Hernösands stifts herdaminne. Kistan kan möjligen komma från någon stad i Bottenviksområdet.

Museikod

SM

Bildnr / samlingsnr / inventarienr

DIG 06910

Littera / subnummer

1-7

Ämne 1

Kista

Ämne 2

Brudkista

Tillkomsttid start

1725

Användningstid start

1725

Funktion

Förvaring av bruddräkt och liksvepning

Historik - Land

Sverige

Historik - Län

Västerbotten

Historik - Kommun

Skellefteå

Historik - Socken

Skellefteå

Historik - Ort

Skellefteå

Historik - Fastighetsbeteckning

Landskyrkan

Historik - Byggnadsnamn

Landskyrkan

Bild byline

Krister Hägglund

Upphovsrättsinnehavare

Skellefteå museum

Motivkategori

Föremål

Motiv - Land

Sverige

Verksamhetsort fotograf

Skellefteå

Källhänvisning

“Brudkista,” Samlingar Skellefteå museum, hämtad 30 maj 2020, https://samlingar.skellefteamuseum.se/items/show/318214.

Publikationer

  • Renhorn, Gustaf (2020). Gamla Socknebor: Ett bidrag till Skellefteå sockens personhistoria [Personhistorisk samling]. Skellefteå: Skellefteå Hembygdsförening i samarbete med Skellefteå museum. ISBN: 978-91-519-3874-5, s. 73.

Personrelationer

Kommentarer

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!