Sångbok

Bild som illustrerar objekt c61-334440

Beskrivning: Sångböcker för nykterhetsrörelser från IOGT. Tillhör Folkrörelsearkivet i Västerbotten.
Sångböcker för nykterhetsrörelser från IOGT. Tillhör Folkrörelsearkivet i Västerbotten.

Anmärkning: Sångbok, tjugo stycken, med papp-pärm. "Nykterhetsfolkets sångbok" och "Sånghäfte för godtemplarordens ungdomsloger och scoutkårer".
Tillhör Folkrörelsearkivet i Västerbotten inlånat 2022 för Skellefteå Museums basutställning Storsia – en lokalhistorisk utställning.

IOGT var den svenska grenen av ordenssällskapet IOGT International från 1879 och fram till 1970, då IOGT tillsammans med NTO bildade IOGT-NTO. IOGT (Independent Order of Good Templars) var en nykterhetsorden som bildades i USA år 1851. Organisationen spred sig sedan till Sverige år 1879. Andra nykterhetsrörelser tillät alkohol i en viss mängd medan IOGT krävde total nykterhet och förkastade varje befattning med alkohol. Rörelsen var den största bland alla nykterhetsrörelser i Sverige. År 1910 var IOGT som störst med 160 000 medlemmar. Källa:     https://sv.wikipedia.org/wiki/IOGT Hämtat: 2022-04-01

Objektnummer: DIG 07359

Personrelation

Ägare: Folkrörelsearkivet, Skellefteå

Grupperingar

Objekttyp: Fotografi


Källhänvisning

Showing qrtag"Sångbok", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 01 juli 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-334440/

Kommentarer om “Sångbok

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!