Valurna

Bild som illustrerar objekt c61-28491
1 / 4
2 / 4
3 / 4
4 / 4

Beskrivning: En valurna i plåt som har ett skjutbart lock med uppfällbart handtag. Locket har en vikbar stängningsanordning, lådan motsvarande fästen. En speciell etikett med snören användes tillsammans med lackat sigill för att försegla lådan. Både lock och låda har rester från tidigare sigill.

I urnan finns en kartong som tidigare innehållit valkuvert, nu finns diverse material som användes vid valtillfällena. Den innehåller en förseglingsetikett, ett kuvert från Stadskansliet Skellefteå Stad innehållande gem, ett antal pennor, både kulspets och bläck, snören, lösa gem, påsförslutare, lackstänger, och fingertutor i gummi. Ett antal arkivalier omkring val på främst på 1970-talet finns i museets arkiv på Nordanå, bland annat anvisningar för genomförandet men även brev och personliga anteckningar från John Andersson.

Kommunfullmäktige utsåg valnämnd i varje distrikt och givaren John Andersson var ordförande i sin lokala valnämnd. Han ansvarade för valurnan som i regel förvarades i hemmet. På valdagen togs den till vallokalen som varierade under åren, både flottföreningens kasern i Södra Bergsbyn och skolan i Nyhamn användes. Vid dagens slut räknades rösterna och meddelades till centrala valnämnden på telefon innan de lades i plåtlådan som förseglades med ordförandens personliga sigill och sedan transporterades av två personer till stadshuset i Skellefteå.

I museets bandarkiv finns ett par bandade intervjuer med John Andersson. På SML 611 berättar han om flottningen vid Björnsholmen och på SML 760 berättar han om Stackgrönnans förändring och om minnen från förr.

Objektnummer: 26278

Användningsperiod: 1970 talet

Funktion: För transport av valsedlar från vallokal till valnämnden i stadshuset

Historik - Land: Sverige

Historik - Län: Västerbotten

Historik - Kommun: Skellefteå

Historik - Socken: Skellefteå

Historik - Ort: Nyhamn

Förvärvsdatum: 2009-10-01

Samtidigt förvärvat: Arkivalier omkring val, finns på Nordanå

Negativnummer: 26278

Klassifikation: Samhälle, Förvaltning

Antal: 1

Material: Plåt

Längd (mm): 345

Bredd (mm): 280

Höjd (mm): 210

Personrelation

Förvärvat från: John Andersson, Nyhamn

Ägare: John Andersson, Nyhamn

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Valurna", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 04 juli 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-28491/

Kommentarer om “Valurna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!