Klänning

Bild som illustrerar objekt c61-28868

Beskrivning: En ljusblå klänning med vidd i kjolen och spetsliv, liten ståkrage samt dragkedja i sidan och bak i nacken. Använd med tillhörande kavaj och hatt som brudklädsel den 6 januari 1952 vid Eva Enqvists vigsel med Hasse Lindberg (1925 - 1958). Foto SM 26564

Eva berättar: "Brudklänning köpt hos Dahlströms Dam och Herr i Umeå. Den ritades av en god vän, Gerd Olofsson, som arbetade där. Klänningen syddes sedan upp av Vindelns Syfabrik. Företaget flyttade sedan till Östersund. Tyg till hatten levererades i god tid så att Sofie Stenmans hattaffär kunde sy upp den.
Vigsel i prästgården i Umeå Stads församling. Huset låg i hörnet Ö Kyrkogatan/Storgatan. Förrättare var brudens konfirmationspräst Arvid Svanborg. Närvarande var föräldrarna till brudparet. Det hade varit opassande med stort kyrkbröllop med vit klänning, slöja och krona, eftersom bruden var gravid. Bröllopsfoto togs hos fotograf Ekholtz. Middag på Sävargården för 16 pers, god mat och dryck med extra tilldelning av starka varor på motboken. Ingen dans och glam men en trevlig samvaro. Följande dag fick bli en semesterdag med div uteaktiviteter på en besvärlig ishalka.

Objektnummer: 26562

Littera / subnummer: 1

Tillkomstperiod: 1952

Användningsperiod: 1952

Historik - Land: Sverige

Historik - Län: Västerbotten

Historik - Kommun: Skellefteå

Historik - Socken: Skellefteå

Förvärvsdatum: 2009-02-03

Negativnummer: 26562_1

Specialbenämning: Brudklänning

Klassifikation: Dräkt, Klänningar

Antal: 1

Längd (mm): 1120

Teknik: Sytt

Personrelation

Förvärvat från: Eva Enqvist Lindberg, Skellefteå

Ägare: Eva Enqvist Lindberg, Skellefteå

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Klänning", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 26 juni 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-28868/

Kommentarer om “Klänning

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!