Johansson Maria Elisabeth Lisa, Skellefteå

Beskrivning:Lisa föddes 1903 i Jörn i Västerbotten. Hennes far kom som skogsarbetare från Värmland, men hennes mor Maria född 1870 var en äkta västerbottning i en stor lantbrukarfamilj från Hjoggböle utanför Skellefteå. Marias föräldrar Per Olof Lindström, kallad Jan-Orssa-Pääl, och hustrun Lovisa fick 16 barn varav 9 överlevde. Marias egen familj blev också stor med 6 barn men under mindre omständigheter. Därav kom det sig att Lisa i tonåren fick flytta till sin moster Anna i Kiruna. Mostern och hennes man hade inga barn men hade det gott ställt och Lisa fick förstås som alla unga flickor lära sig att sköta ett hem och dessutom att sy och handarbeta och hon blev mycket duktig på att brodera.

I Kiruna träffade hon så småningom sin blivande man, Trygve, född 1901 i Ofoten, med norsk mor och svensk far. Trygve längtade tidigt ut i världen och tog sig i början av 1920-talet till USA. Han blev kvar där några år och tillbringade sedan ytterligare några år i Syd- och Västafrika. Efter hemkomsten till Kiruna mötte han Lisa igen, de blev ett par, gifte sig i mitten av 1930-talet och flyttade till Morön i Skellefteå. I Västerbotten fanns Lisas många släktingar och de hade alla en stark släktkänsla och sammanhållning. Särskilt i Skellefteå och Hjoggböle umgicks mostrar, morbröder och kusiner väldigt nära. Lisas moster Anna, som hon flyttade till i tonåren, var mycket förtjust i att besöka sina syskon i Hjoggböle speciellt på somrarna. Då deltog man i höskörden på alla gårdarna, gjorde utflykter och alla kusinerna träffades på sommardanser.

Efter några år i Skellefteå flyttade Lisa och Trygve till Sundbyberg. Anledningen till flytten var att Trygve fått anställning som diamanbergborrare på Svenska DiamantbergborrningsAB (Craelius) i Stockholm. Efter krigets slut sändes han ut i världen på jobb, företrädesvis i Mellanöstern, Arabien och Afrika. Det var långa uppdrag, som ofta tog år och med små möjligheter att dessemellan åka hem för att hälsa på familjen. Under tiden var Lisa hemmafru och tog hand om sin dotter men hade också hemarbete några år som klädsömmerska åt ett företag. Det blev gott om tid över för handarbete.

Under krigsåren 1939-45 tillbringade min mamma och jag långa perioder hos mammas släktingar i Kiruna men mest i Skellefteå och Hjoggböle. Under min skoltid ända tills jag tagit studenten kom jag sedan att tillbringa alla mina sommarlov hos släkten på landet i Hjoggböle. Sådana roliga upplevelser sätter sina spår och när jag sedan fick egen familj har vi regelbundet rest upp dit för att hälsa på alla nära och kära. Jag har ärvt min mammas starka band till Västerbotten och längtar alltid tillbaka dit. Min enda dotter ärvde samma kärlek och vi är i grunden västerbottningar, som råkat hamna söderut!

Min mamma Lisa hade alltid något för händer, broderade många dukar, lakan och örngott, sydde kläder och stickade. Det här täcket är broderat med mycket kärlek inför min födelse och ger uttryck för den tidens försmak för matelassé. Hon har skapat täcket under åren i Skellefteå och det är helt enkelt härligt att täcket nu till slut efter mer än 80 år men väl omhändertaget, älskat och beundrat kommer att bevaras just på Skellefteå Museum!


Mariannelund mars 2022

Harriet Onneryd
Dotter

Typ av person:Fysisk person

Levnadsperiod:1903

Alternativt Namn 1:Nyström

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem landskap:Västerbotten

Hem kommun:Skellefteå

Hem ort:Skellefteå

Födelse socken:Jörn

Födelse ort:Jörn

Grupperingar

Relaterade objekt: 1 stycken


Källhänvisning

Showing qrtag“Johansson Maria Elisabeth Lisa, Skellefteå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 27 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-9383/

Kommentarer om “Johansson Maria Elisabeth Lisa, Skellefteå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!