Latitude 64 AB, Skellefteå

Beskrivning:Företaget Latitude 64° startades i Bergsbyn, Skellefteå 2005 av Tomas Ekström, Svante Eriksson, David Berglund och Johan Åström. De har alla ett genuint intresse för discgolfen och tillsammans bestämde de sig för att satsa på att tillverka riktigt bra discar.
Namnet är taget från den kartlatitud där Skellefteå ligger.
Från början producerades discarna hos underleverantärer men 2010 köpte företagen en egen formspruta, en maskin som gjuter produkten. 2020 hade man tolv maskiner.
Idag (2023) har företaget ett flertal maskiner, omkring 70 anställda och är en av marknadens största tillverkare av discar.

     https://www.latitude64.se/

     https://www.di.se/nyheter/de-grejade-skiva-i-varldsklass/

Anteckningar från Skellefteå Museums besök hos Latitude 64 2023-02-07 i samband med att en disc köptes in som Årets föremål.
Krister Hägglund, fotograf och Jenny Tingvall, föremålsantikvarie.

Vi pratade med och blev visade runt av Johannes Högberg, mediaansvarig. Vi pratade även med Johan Åström, en av dem som var med och startade företaget.

Företaget ligger på Servicegatan 13 i Skellefteå, i ett stort företagshus på handelsområdet Solbacken.

I byggnaden finns reception och kontor. Längre in ligger ett mindre lager där även ett showroom håller på att byggas. Här planerar man ta emot gäster och hålla träffar av olika slag. Här kommer att finnas en mindre utställning med företagets olika produkter, både de tidigaste och de nyaste.

Man presenterar även samarbetsföretagen Dynamic Disc (USA), Kastaplast (Sverige), Westside disc (Finland) och Discmania (Finland). Latitude 64 tillverkar dessa företags discar.

I byggnaden finns själva produktionen i en stor hall där flera maskiner arbetar dygnet runt med att formgjuta discar. Plasten kommer i pellets, små runda kulor, som förvaras i stora öppna bingar varifrån de sugs upp i maskinerna. Det ligger stort arbete och många försök bakom att hitta den bästa plasten för de olika sorters discarna. Olika sorters discar är sammansatta av olika plaster beroende på om de ska vara hårdare eller mjukare, lättare eller tyngre, mer eller mindre hållbara utifrån hur de ska användas.

Johannes berättar att det i discgolfen finns fyra grunddiscar som var och en kräver olika beskaffenhet utifrån vad spelaren behöver; Distance driver, Fairway driver, Midrange och Putter. Utöver det har varje spelare egna åsikter och önskemål vad gäller sina discar.

I hallen står även mindre, öppna lådor med plastpellets i olika färger. Grundplasten är färglös men det tillsätts plast i olika färger beroende på vilken eller vilka färger discen ska ha. Johannes berättar att tycke och smak avgör vilken färg spelaren vill ha på discen. Vissa föredrar mer diskreta färger medan de flesta tycker att det är bra med klara färger så de syns i vegetation. Företaget tillverkar även discar i en självlysande färg vilket ju är särskilt bra vid spel i mörker.

Trots de många maskinerna känns lokalen ren, utan damm eller lukt. Inte heller är bullret så högt som det kunde förväntas i en maskinhall även om de som regelbundet arbetar i hallen bär hörselskydd.

Maskinerna är i grunden gjorda för att formspruta plast med injektionsspruta för vilken gjuten plastprodukt som helst, men i detta fall är formarna och övriga delar utformade för just detta ändamål. Maskinerna tillverkas av en lokal mekanisk firma. Latitude 64 designar sina egna discar men tillverkar även discar för andra företag, de fyra som räknas upp i texten ovan.

Vid maskinerna arbetar operatörer som ansvarar för ett antal maskiner var. En av operatörerna berättar att maskinen smälter plasten till en temperatur på omkring 200 grader och att den sedan sprutas i en form. Operatören gör inställningarna och övervakar så discarna blir som man vill. Det blir en del svinn med discar som har något produktionsfel eller missfärgning.
Det kan också vara något annat fel som gör att discen måste kasseras. Företaget eftersträvar jämn kvalitet så kunden alltid får det den förväntar sig, att en viss disc alltid ska bete sig på samma sätt i kastet. Johannes berättar att discarna ska vara konstruerade för att flyga på lite olika sätt, vrida sig åt något håll i luften eller gå helt rakt.

Kasserade discar läggs i en särskild låda och finfördelas senare för att smältas och bli nya discar. Dessa har dock inte samma höga kvalitet som ursprungsdiscen, men går att använda till vissa produkter.
Maskinerna är stora och står i skyddande burar. Robotarmar lyfter ut en färdig disk och flyttar den till olika ställen för att den ska svalna, avlägsna den lilla pinnen i mitten från plastens ingångshål, samt korrigera eventuella ojämnheter. Discen vägs och vikten stansas in i discen. Vi fick en av dessa kasserade discar där pinnen i mitten sitter kvar och kanterna är ojämna.

I hallen finns även hyllor med folierullar i olika färger och olika glans vilka används i trycken. De flesta maskiner trycker även text och dekoration på discen men vissa tryck görs manuellt på annan plats i byggnaden. Företaget har grafiker som ritar och designar trycken. Vissa kunder har egna tryck eller önskemål.

2003 gick ett gammalt patent på discgolfdiscar ut så det var möjligt att tillverka och sälja egna. Johan Åström berättar att han tillsammans med Tomas Ekström, Svante Eriksson och David Berglund omkring 2005 började tillverka discar i en liten lokal i Bergsbyn och kallade företaget Latitude 64. De fyra kompanjonerna är alla duktiga och intresserade discgolfspelare och visste hur de ville att discarna skulle kännas och uppföra sig. De anlitade ett företag som formsprutade plasten i deras designade formar, men resten av arbetet, som att väga, fila kanter, trycka motiv, packa och skicka fick de göra själva. Johan berättar att det i längden blev ett slitigt jobb med dålig arbetsmiljö. På de äldre discarna skrevs vikten för hand.

Johan berättar vidare att det var en utmaning att få till rätt blanding av plaster. De vände sig till olika lokala plastföretag tills de hittade ett som passade. De provade sig fram och Johan beskriver att de första discarna blev mjuka och sladdriga som baskrar innan de lyckades hitta plastblandningar som fungerade. Även formen med den särskilda kanten var något de visste att de ville ha. Det krävdes många försök med formar för att får den rätta discen.
Andra spelare uppskattade deras discar, försäljningen ökade och företaget köpte in en egen maskin 2011. 2020 hade man tolv maskiner och idag, som berättat, en stor hall.

Längst in i lokalen ligger det stora lagret. Där står hyllmeter med staplade discar i olika färger och vikter, uppdelade på de olika företagen. Här arbetar de som packar och skickar beställningar. Discar säljs via den egna försäljningssidan och genom återförsäljare. Johannes berättar att det regelbundet kommer stora långtradare som hämtar pallvis med discar vilka fraktas till återförsäljare i Europa och med båt till USA.

På många ställen i världen dit Latitude 64 levererar discar, spelas discgolf året runt. I Sverige och på platser med liknande klimat är vintern lågsäsong även om det går att spela fastän det är snö och kallt, bara banan är tillgänglig. Högsäsong är maj till september. I Sverige finns både mer proffsiga banor som sköts av klubbar och föreningar där det oftast kostar en mindre summa för att spela och enklare men fullt fungerande banor i grönområden eller parker som ofta är gratis.

2010 hade företaget 4 anställda. 2015, när Johannes började, var han den sextonde personen som anställdes. 2020 var man ca 25 anställda och idag (2023) över 70. Till skillnad från många andra branscher, hade tillverkningen ett uppsving under pandemiåren omkring 2020-2021. Eftersom discgolf utövas utomhus, ensam eller åtminstone med distans mellan spelarna, så passade den utmärkt även under restriktionerna när många andra sporter inte gick att utföra. Troligen är det en av anledningarna till att försäljningen gick så bra. Att sportens popularitet ökat i allmänhet är också en anledning.

Redan från början jobbade företaget med spronsring av discgolfspelare. Johannes berättar att de alltid utgår från att spelaren själv valt deras discar och spelar med dem. Företaget tar fram särskilda discar för de allra bästa sponsrade spelarna, ofta med personliga tryck och spelarens namn samt deras PDGA-nummer.

PDGA står för Professional Disc Golf Association. PDGA är det internationella discgolfförbundet och de ansvarar för att upprätthålla de officiella reglerna samt spelarbetyg för discgolfspelare över hela världen.

Den sponsrade spelaren använder de designade discarna vid tävlingar, men de går också att köpa av vanliga spelare. Den sponsrade spelaren tävlar med företagets discar och bär företagets logotype på kläder och utrustning. Toppspelare får en del av vinsten från sålda signaturdiscar. De sponsrade spelarna ingår i Team Latitude 64.

En av toppspelarna i Team Latitude 64 är världsstjärnan Kristin Tattar från Estland. Tattar och Latitude 64 ingick ett professionellt samarbete 2021. 2022 vann hon PDGA världsmästerskap och blev därmed världsmästare. Tattars världsmästardisc har hennes namn och en bild av en varg omgiven av blommor. Johannes berättar att den är designad utifrån hennes önskemål.

En annan toppspelare i Team Latitude 64, som har discar med sitt namn, är amerikanen John E McKay, världsmästare i veteranklassen 2016.

En mer erfaren spelare använder 18-20 discar per spel. Oftast förvaras de i en väska som spelaren bär på ryggen. Många spelare har även med markörer i form av små runda plattor vilka används för att markera var discen landat i de fall spelaren vill använda samma disc för nästa kast. Markörerna kan liksom discarna vara konstfullt utformade med olika tryck i flera färger.

Under åren har företaget tillverkat 50-60 olika modeller. Discar kan också bli samlarobjekt och vissa discar är svåra att få tag på. En del har slutat tillverkas, men när många spelare efterfrågar dem kan de tas upp i produktion igen.

2023 valde Skellefteå Museum att köpa in ett antal discar, en markör och en keps med logotype från Latitude 64 som Årets föremål. Tre av discarna ställs under året ut i en monter som “Årets föremål”.

Typ av person:Juridisk person

Levnadsperiod:2005

Hem land:Sverige

Hem län:Västerbotten

Hem landskap:Västerbotten

Hem kommun:Skellefteå

Hem socken:Skellefteå

Hem ort:Skellefteå

Grupperingar

Relaterade objekt: 13 stycken


Källhänvisning

Showing qrtag“Latitude 64 AB, Skellefteå”, Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 09 maj 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/individuals/c61-9533/

Kommentarer om “Latitude 64 AB, Skellefteå

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!