Munkstol

Bild som illustrerar objekt c61-22566

Beskrivning: Munkstol från tidigt 1900-tal. Stolen har dekoration i fornnordiskt eller medeltida mönster. Stilen uppkom i en tid av intresse för forntid och nationalromantik. Fornminnesföreningar och museer startas i hela Sverige för att uppmärksamma och bevara den svenska kulturen. Den nationalromantiska stilen uppskattades särskilt i samhällets övre skikt och hos kulturpersonligheter. Stolmodellens ursprung är från medeltiden, kanske har den fått sitt namn av att den användes i klostren.

Anmärkning: Stol med trekantig sits. Tre stycken svarvade ben som bär upp armstöd och ryggbricka. Mellan benen svarvade slåar. Ryggbrickan rektangulär med en båge nedtill. Ryggbricka och armstöd har skuret mönster av geometriska former och en stilistisk blomma. Tandsnitt längs hela överkanten. Mörkt brun.

Stoltypen kallas munkstol och förlagan fanns på medeltiden och ända fram till 1700-talet. Dock ovanlig i Sverige. Typen började nytillverkas under slutet av 1800-talet och passade tidens nationalromantik och intresse för forntiden. Fornminnesföreningar och museer startas i hela Sverige för att uppmärksamma och bevara den svenska kulturen. I Skellefteå grundas 1882 Västerbottens Norra Fornminnesförening, ursprunget till Skellefteå Museum. Dekorationerna påminner om vikingatida och medeltida mönster. Munkstolen tillverkades i olika utföranden av flera möbelfabriker. Ofta tillhörde sitt- och ryggdyna i samma stil, gärna med tofsar.

Objektnummer: 21028

Tillkomstperiod: Efter 1890 - Före 1920

Användningsperiod: Efter 1890

Negativnummer: 21028

Klassifikation: Möbler, Stolar

Antal: 2

Material: Trä

Längd (mm): 490

Bredd (mm): 500

Höjd (mm): 880

Teknik: Svarvat, Skuret

Personrelation

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Munkstol", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 27 april 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-22566/

Kommentarer om “Munkstol

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!