Hjälpmedel

Bild som illustrerar objekt c61-27788

Beskrivning: Två förpackningar med tre stycken hjälpmedel för att lossa elkontakter från uttaget i väggen. De är tillverkade av tunt plastpapper med en svart förstärkning av plast med två hål precis vid kontakten. Den träs på elkontakten innan den sticks in i vägguttaget. Plastremsan bildar ett handtag som gör det lättare för handsvaga att dra elkontakten ur uttaget.

Produkten är utvecklad av Rolf Ohlsson. Han utgick från en probleminventering som projektet "Heartnet" tagit fram, där problem för handikappade identifierades. Ett stort problem har varit att hitta rätt material samt att det finns andra anordningar för att dra ut en stickpropp. I början lades remsan åt andra hållet men då täckte den jordkontakterna. Det finns alltid ett glapp mellan kontakten och proppen som gör att remsan ryms i alla kontakter. Den har utvecklats, säljs och tillverkas av Swede Design Care AB. Elk deltog i Skellefteå museums utställning "Västerbotten gör det" under designåret 2005 och fram till 2007. Mer dokumentation om Elk finns i anmälningsdokument mm i detta projekt samt i utställningskatalogen: "Ett hedersomnämnande till Swede Design Care AB för en uppfinningsrikedom som är värd att stimumleras till vidareutveckling. Produkterna svarar mot verkliga behov med föredömlig enkelhet och klara funktioner. De är lätta att montera och bruka.".

Föremålen är insamlade i samband med att utställningen och projektet "Västerbotten gör det" avslutades.

Objektnummer: 25506

Littera / subnummer: 1-2

Förvärvsdatum: 2007

Negativnummer: 25506_1-2

Specialbenämning: Elk

Klassifikation: Samhälle, Sjukvård

Antal: 2

Material: Papper, Plast

Längd (mm): 134

Bredd (mm): 24

Personrelation

Förvärvat från: Rolf Ohlsson, Skellefteå

Grupperingar


Källhänvisning

Showing qrtag"Hjälpmedel", Skellefteå Museums digitaliserade objekt och samlingar, hämtad 21 maj 2024
https://samlingar.skellefteamuseum.se/objects/c61-27788/

Kommentarer om “Hjälpmedel

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Om du har foto, video, ljudinspelning, föremål eller något annat som du vill dela med dig av, skriv gärna några rader om det. Så kontaktar vi dig!